Svet

"Politiko": Francuska i Nemačka spasavaju Orbana

Francuska i Nemačka pozivaju Evropsku komisiju da preispita zamrzavanje 7,5 milijardi evra fondova, pošto smatraju da Orbanova vlada uspešno sprovodi reforme
"Politiko": Francuska i Nemačka spasavaju Orbanawww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Francuska i Nemačka, zajedno sa Italijom, predvode grupu od dvanest vlada koje pozivaju Evropsku komisiju da preispita svoju odluku o zamrzavanju fondova za Mađarsku u iznosu od 7,5 milijardi evra. Tvrde da je Budimpešta ostvarila veći napredak u primeni mera u borbi protiv korupcije, nego što to Brisel priznaje, piše "Politiko".

Podrška najmoćnijih zemalja bloka dovodi u sumnju ukupnu posvećenost EU da kazni vladu Viktora Orbana zbog ograničavanja sloboda. Ministri finansija će o tome razgovarati u utorak, dok će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada EU.

"Treba primetiti da su mađarske vlasti ostvarile napredak", rekao je zvaničnik francuskog ministarstva finansija. "Izvestan broj reformi je preduzet, dodatni reformativni koraci se očekuju".

Evropska komisija je prošle nedelje predložila da se fondovi EU namenjeni Mađarskoj zamrznu, pošto je ocenila da je kontrola trošenja evropskih fondova u toj državi nedovoljna. "Imamo obaveze, imamo obećanja, ali to još nije urađeno", rekao je tada komesar EU za budžet Johanes Han.

Iako je bilo razumevanja za odluku Komisije, pitanja su bila oko "proporcionalnosti zamrzavanja", obrazložio je francuski zvaničnik.

Traži se nova procena 

Pomenuta grupa zemalja smatra da ako se ne sprovede nova procena, neće postojati kvalifikovana većina u Savetu EU za zamrzavanje sredstava.

Na sastanku ambasadora EU prošle nedelje, Francuska i Nemačka se nisu složile sa Komisijom. Tvrdili su da Orbanova vlada sprovodi 17 reformi protiv korupcije, koje je preduzela kako bi izbegla zamrzavanje fondova EU. Francuska i Nemačka smatraju da bi to trebalo da se odrazi na smanjenje udela zamrzavanja, koji je trenutno ekvivalentan 65 odsto kohezionih fondova.

Dve evropske zemlje su tražile od Komisije da izvrši novu procenu stanja od 19. novembra, kako bi uključile reforme koje je Orbanova vlada usvojila od tog datuma. Još nije jasno da li će Komisija usvojiti revidiranu procenu. "Videćemo, nikakva zvanična odluka još uvek nije doneta", rekao je u ponedeljak komesar za ekonomiju EU Paolo Đentiloni.

Ova grupa zemalja smatra da ako se ne sprovede nova procena, možda neće biti kvalifikovane većine u Savetu za zamrzavanje sredstava.

Ako se do 19. decembra ne donese odluka, proces sankcionisanja bi jednostavno prošao bez zamrzavanja fondova. To bi se smatralo nepoželjnim, s obzirom na to da je to prvi put da EU na ovakav način pokušava da obuzda "nazadovanje demokratije" u nekoj zemlji članici.

"To bi bila potpuna katastrofa", izjavio je neimenovani visoki diplomata EU.

Orbanov veto

Postoje drugi faktori "u igri", do kojih je EU i te kako stalo. Mađarska stavlja veto na dve ključne odluke - paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra i minimalna stopa poreza na dobit za multinacionalne kompanije od 15 odsto.  

Ukrajinskoj vladi hitno je potreban paket pomoći kako bi uravnotežila svoj budžet, a EU je pod pritiskom Kijeva i Vašingtona da isporuči sredstva. Blok je bio među glavnim zagovornicima globalnog poreskog sporazuma i rizikuje da se osramoti, ako se sporazum ne zaključi.

Mekši stav Francuske i Nemačke će verovatno uzrokovati sukob sa grupom zemalja, uključujući države Beneluksa, Dansku, Švedsku i Letoniju, koje podržavaju "tvrdolinijašku" procenu Komisije da su u Mađarskoj ostali rizici od korupcije i da bi svih 7,5 milijardi evra trebalo da bude blokirano.

"Komisija je najbolje pozicionirana da to proceni i mi ćemo za sada pratiti Komisiju", rekao je jedan od diplomata   druge grupe zemalja. "Slažemo se u Savetu oko principa, samo raspravljamo o obimu zamrzavanja fonova", dodao je.

S obzirom na ove podele, malo je verovatno da će to pitanje biti rešeno u utorak, a češko predsedavanje Savetom  planira još jedan sastanak ministara finansija sledeće nedelje.

Zvaničnici Evropskog parlamenta, koji su se dugo pozivali na mere Komisije kako bi kaznili Orbanovo "demokratsko nazadovanje", zabrinuti su da bi Savet EU mogao da oslabi taj predlog. 

"Vlade EU sada ne smeju da odustanu. Orban više ne može da se izvlači sa svojim pokušajima ucenjivanja. Pozivamo države članice da organizuju većinu koja se zalaže za vladavinu prava i protive se Orbanovom pokušaju da oslabi evropsku solidarnost i demokratiju", iskazao je svoj stav poslanik nemačke partije Zelenih Rasmus Andersen.

image