Svet

Američki ambasador: Kineska tehnička podrška Rusiji "velika greška"

Ambasador SAD u Pekingu Nikolas Barns je rekao i da "Kina nije neutralna", kao i da je "efektivno stala na stranu Rusije u ovom ratu".
Američki ambasador: Kineska tehnička podrška Rusiji "velika greška"Getty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu

Američki ambasador u Pekingu Nikolas Barns ocenio je danas da je "podrška Kine potpunoj invaziji Rusije na Ukrajinu" kroz obezbeđivanje tehnologije za rakete i drugo oružje "velika greška".

U govoru u kineskom finansijskom centru u Šangaju, Barns je takođe rekao da je ruska invazija, koja sada traje već treću godinu, postala "egzistencijalna kriza" u Evropi.

On je rekao da je, uprkos svojim tvrdnjama o neutralnosti, Kina stala na stranu Rusije, pružajući joj niz tehnologija.

"Mislim da je velika greška dozvoliti kineskim kompanijama, hiljadama, da šalju toliko komponenti, tehnoloških komponenti, mikroprocesora (i) nitroceluloze u Rusiju da ojačaju odbrambenu industrijsku bazu Ruske Federacije za ovaj brutalni rat", rekao je Berns, prenosi Asošiejted pres (AP).

Naglasio je da "Kina nije neutralna" i da je "efektivno stala na stranu Rusije u ovom ratu". Dodao je da je ta odluka direktno u suprotnosti sa dugogodišnjim insistiranjem Kine na "suverenitetu i teritorijalnom integritetu".

Kina je takođe veliki kupac ruske nafte i gasa, prenosi AP. Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022, Kina i Rusija potpisale su sporazum kojim se zavetuju na "neograničeno prijateljstvo".

Kina je, takođe, okrivila NATO za provociranje Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Odnosi Vašingtona i Pekinga i dalje su opterećeni trgovinom, teritorijalnim sporovima i pitanjem Tajvana. SAD održavaju bliske političke i vojne odnose sa Tajvanom uprkos nedostatku formalnih diplomatskih veza.

image