Svet

Kako su Vovan i Leksus pobedili MI6, ili – zašto treba odbiti poziv Petra Porošenka?

Iako je šef šefa britanske tajne službe, Dejvid Kameron glatko je pao na foru ruskih prankera
Kako su Vovan i Leksus pobedili MI6, ili – zašto treba odbiti poziv Petra Porošenka?© Miguel Candela/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Brižljivo čuvane državne tajne koje su nekada razotkrivane dugotrajnim radom dobro obučenih obaveštajaca i uz pomoć bubica i skrivenih kamera, ruskim prankerima Vovanu i Leksusu dostupne su posle samo jednog poziva.

Ali, kako je moguće da dvojica šaljivdžija tako lako saznaju sve ono što ni daleko iskusniji špijuni ne bi mogli? 

U najnovijem poduhvatu otkrivanja tajni Zapada, dvojica prevaranata uspela su da od ministra spoljnih poslova Britanije Dejvida Kamerona saznaju da Amerika ne podržava ulazak Ukrajine u NATO, te da je njegov savet Kijevu bio da se zbog toga ne bune.

Ova istina, koliko god očigledna, nije baš nešto o čemu bi Velika Britanija, kao jedna od vodećih članica Alijanse – trebalo da toliko otvoreno priča. Ipak, iskusni Kameron, ispao je naivčina otvorio dušu – da shvati da je žrtva šale nije mu pomoglo ni to što je pričao preko video poziva.

"Telefonski razgovor je usledio nakon što je Kameron razmenio tekstualne poruke sa čovekom koji je tvrdio da je Porošenko, (ukrajinski predsednik od 2014. do 2019. godine)", navodi se u saopštenju "Forin ofisa" u kome se dodaje da je Kameron na kraju ipak posumnjao i prestao da odgovara na pitanja prankera.

Da posumnja- Kameron je morao odmah. Za početak, ruski prevaranti su u svojim klopkama toliko često koristili Porošenkovo ime da bi svaka visokopozicionirana osoba u NATO- u poziv bivšeg ukrajinskog predsednika trebalo da odbije bez razmišljanja.

Na istu "foru" su već pali i Angela Merkel, Redžep Tajip Erdogan, Zoran Zaev, Ramuš Haradinaj… A poseban "pik" lažni Porošenko izgleda ima na britanske diplomate, pa je tako pre Kamerona, u njegovu zamku pao i bivši britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

Drugi razlog zbog koga Kameron nije smeo da vodi ovakav razgovor sa Vovanom i Leksusom je i daleko ozbiljniji - on je kao ministar spoljnih poslova Velike Britanije ujedno i nadređeni šefu britanske obaveštajne službe MI6. Zapravo, šef Tajne obaveštajne službe odgovoran je Kameronu kao ministru spoljnih poslova i njemu, kao i premijeru podnosi godišnji izveštaj o radu.

Zato je britanski političar i parlamentarac Džordž Galovej zatražio da neko "preuzme odgovornost za ovo ludilo".

"Dejvid Kameron je šef MI6. Kako je moguće da ministra spoljnih poslova Britanije nasamare Rusi? I to snime! Ko će preuzeti odgovornost za ovo ludilo", naveo je Galovej na Iksu.

Da li je omanuo MI6?

Da su britanski obaveštajci pomalo traljavo obavili svoj posao, možda najbolje pokazuje činjenica da je nemačka obaveštajna služba, krajem prošle godine upozorila zvaničnike ove zemlje da se čuvaju ruskih šaljivdžija kad se javljaju na telefon.

"Bild" je, naime, tada citirao dopis Federalne kancelarije za zaštitu ustava, u kome se tvrdilo da "Moskva koristi imitatore da podriva zapadne Vlade" te da bi zvaničnici trebalo da "preduzmu mere zaštite".

"MI6 je uvek odgovoran za važne ličnosti, odnosno za njihovu bezbednost, kako fizičku, tako i političku i diplomatsku. Oni, međutim, svoju bezbednosnu obavezu prema Kameronu mogu da izvrše samo ako on u dovoljnoj meri sarađuje, tako što se neće javljati na nepoznate brojeve dok se ne proveri ko stoji iza njih i tako što neće odgovarati na čudne pozive koje ranije nije imao. Služba to ne bi smela da dozvoli, ali, ako ih Kameron nije upozorio, oni snose samo deo krivice", ističe nekadašnji pukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan.

Sagovornik RT Balkan navodi da "prevaranti, da bi bili prevaranti, moraju" biti veoma uverljivi.

"Ne može vas prevariti niko kome ne verujete. Zato političari i nasedaju, jer previše veruju svojim sposobnostima da prepoznaju ono što ih ugrožava. To je i neodgovorno jer oni svakako imaju obavezu da vode računa o komunikacijama, vezama i da zaštite poverljive podatke", objašnjava Karan.

Komentarišući da li je Kameron otkrio nešto što "nije smeo" naš sagovornik napominje da prankeri jesu uspeli da "otvore Kamerona" iako je on komentarisao nešto što je i inače potpuno jasno.

"Zapadne sile koje odlučuju ko će ući u NATO i šta će se dešavati sa NATO-om od samog osnivanja tog saveza su SAD i Velika Britanija, i niko drugi se tu ništa ne pita. A oni su potpuno svesni  da ulazak Ukrajine u NATO znači novi svetski rat i direktan sukob s Rusijom i drugim silama koje su zainteresovane za budućnost planete", uverava Karan.

Za portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu sve je ovo jedna velika igra.

"Ne verujem da britanski ministar spoljnih poslova ne shvata da ga šaljivdžije podstiču na razgovor. I Kameron, a pre toga i bucmasti tip iz britanskog ministarstva odbrane (Ben Volas). Očigledno je samo želeo da se promoviše sa Vovanom i Leksusom, a možda je hteo i da nagovesti tezu da Ukrajina neće biti u NATO-u", napisala je Zaharova na svom Telegramu.

image