Svet

Demokrate u panici: Bajden jedva izdržao debatu, Trampov nastup ubedljiviji

Tim trenutnog američkog predsednika njegov loš nastup pravda "prehladom"
Demokrate u panici: Bajden jedva izdržao debatu, Trampov nastup ubedljiviji© Tanjug/AP Photo/Ross D. Franklin

Ako su američke demokrate očekivale da će sinoćnu predsedničku debatu iskoristiti da pokažu mentalnu svežinu svog kandidata – grdno su se prevarile. Jedina, za njih dobra stvar iz duela Bajdena i Trampa – bilo je to što je Bajden uspeo da izdrži 90 minuta a da ne odluta sa scene i da ostane na nogama.

Nade da će se ostareli predsednik Amerike dokazati i prikazati kao i dalje mentalno sposoban, srušile su se čim se Bajden pojavio na sceni, i počeo da priča zastajkujući, zureći i boreći se da pronađe reči.

U jednom trenutku je toliko nejasno govorio da je Tramp prokomentarisao i kako ne razume "šta ovaj čovek priča".

Dvojica kandidata oštro su se sukobila oko ekonomije, imigracije, abortusa... a iako se očekivalo da će izraelski rat u Palestini biti više u fokusu njihove diskusije, niko nije pomenuo palestinska stradanja.

Tramp je kritikovao Bajdena što ne dozvoljava da završi posao i rekao mu je da je kao "loš Palestinac". Bivši lider Amerike nije zaboravio ni da istakne da Bajdenova administracija vodi svet u treći svetski rat, te da se ratovi koji se trenutno vode ne bi desili da je on bio na čelu SAD.

Razlike u stavovima bile su očigledne i kada je u pitanju sukob u Ukrajini. Bajden je ruskog predsednika Vladimira Putina kvalifikovao kao "ratnog zločinca" koji bi rat proširio na države poput Poljske i ostale članice. Tramp je, s druge strane, Vladimira Zelenskog nazvao "najvećim svetskim trgovcem" zbog količine novca koju iznosi iz Amerike.

Da su Sjedinjene Države imale "pravog predsednika", "Putin ne bi napao Ukrajinu", rekao je Tramp, dok je Bajden republikanskog rivala nazvao "tipom koji želi da se povuče iz NATO-a".

Tramp nije propustio priliku i da kritikuje Bajdenovu politiku "otvorenih granica", koja je, kaže, izazvala porast kriminala.

"Otvorio je granicu za ljude iz zatvora, mentalnih ustanova, ludnica, terorista. Imamo najveći broj terorista koji dolaze u našu zemlju, svi teroristi, širom sveta, ne samo iz Južne Amerike. Oni dolaze iz celog sveta sa Bliskog istoka, oni pristižu", rekao je Tramp.

Na pitanje o najavljenoj deportaciji imigranata, Tramp je rekao da Amerikanci trenutno žive u "leglu pacova" jer ne postoje granice, a sve zbog, kako je rekao, "glupe politike".

Pričalo se i o poništavanju presude Ro protiv Vejda koja je dovela do pooštravanja američkog pristupa abortusu.

Bajden je to nazvao "strašnom stvari", dok je Tramp odgovorio da neće blokirati lekove za abortus i istakao da bi države trebalo da imaju pravo da odluče da li abortus treba da bude legalan ili ne. Bajden je opisao Trampa kao "najgoreg predsednika u američkoj istoriji", dok je njegov kandidat odgovorio veličajući istorijske vrline svog smanjenja poreza.

"Niko nikada nije smanjio poreze kao mi. Smanjili smo poreze četiri puta", rekao je Tramp.

Bajden i Tramp pokazalo se, "žive" i u potpuno različitim državama. Dok bivši predsednik kritikuje neuspehe SAD, trenutni predsednik veruje da živi u obećanoj zemlji.

"Nikada ranije nisam čuo kandidata za predsednika da ovako govori. Nama svet zavidi. Navedite mi jednu veliku zemlju koja ne bi menjala mesto sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Bajden.

Aktuelni predsednik je podsetio da se Amerika pod Trampom i dalje borila u Avganistanu, dok je Tramp poentirao ocenjujući povlačenje trupa iz Avganistana (za vreme Bajdena) "najsramnijim danom u istoriji života naše zemlje".

Razgovor je stigao i do ličnih pitanja, pa je tako Tramp oštro negirao da je spavao sa porno zvezdom Stormi Danijels, dok je Bajden rekao da je njegov rival "ima moral ulične mačke".

Debata je bila nešto mirnija nego kada su se kandidati suočili prethodni put 2020. godine, uglavnom zato što su mikrofoni isključivani u trenucima dok je pričao drugi kandidat.

Iako se Bajdenov tim "vadio" na prehladu svog lidera koju su okrivili za njegov loš nastup, u demokratskom taboru odmah su krenuli pozivi da nakon ovakvog debakla, lider SAD povuče svoju kandidaturu za reizbor. Dokaz da su u pravu, možda je i činjenica da je Tramp bio jedini učesnik ove debate koji je mogao da se pohvali da je nekoliko puta prošao kognitivne testove. Bajdenova replika bila je: "Ovaj tip je tri godine mlađi od mene i mnogo manje kompetentan".

"Bajden izgleda i zvuči užasno. On je nekoherentan", tvrde pojedine demokrate, a neimenovani donator njegove kampanje rekao je Rojtersu da se demokrata ovako diskvalifikovao i da će donacije posle ovog nastupa "presušiti".

"U ovom trenutku postoji duboka, široka i veoma agresivna panika u Demokratskoj stranci. Počelo je u samo nekoliko trenutaka debate i nastavlja se i sada. Uključuje stratege, partijske funkcionere i prikupljače sredstava, a oni vode razgovore o predsednikovom učinku za koji smatraju da je tužan. Razgovaraju o tome šta treba da urade povodom toga. Neki od tih razgovora uključuju i pitanje da li treba otići u Belu kuću i zamoliti predsednika da se povuče", prenosi "Dejli mejl".

image