Svet

Španija se pridružila Južnoj Africi u tužbi protiv Izraela, predstavljena dokumenta

Južna Afrika je prošlog decembra podnela tužbu protiv Izraela zbog rata u Gazi, istakavši da je Izrael prekršio svoje obaveze iz Konvencije o genocidu
Španija se pridružila Južnoj Africi u tužbi protiv Izraela, predstavljena dokumenta© Photo By Eduardo Parra/Europa Press via Getty Images

Vlada Španije predstavila je danas Međunarodnom sudu pravde (ICJ) dokumente za pridruživanje tužbi Južne Afrike protiv Izraela za genocid zbog sukoba u Pojasu Gaze.

"Naš jedini cilj je da stavimo tačku na rat (u Pojasu Gaze) i doprinesemo primeni rešenja o dve države, jer bi to, prema mišljenju vlade (premijera) Pedra Sančeza, bila jedina garancija da Palestinci i Izraelci mogu da žive zajedno u miru i bezbednosti", rekao je ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares, prenosi španski Ej-Bi-Si (ABC).

Španija je početkom juna najavila da će se pridružiti pomenutom južnoafričkom postupku.

Ona je druga evropska država nakon Irske, koja se pridružila postupku, a tu su, takođe, i Čile i Meksiko.

Južna Afrika je prošlog decembra podnela tužbu protiv Izraela zbog rata u Gazi, istakavši da je Izrael prekršio svoje obaveze iz Konvencije o genocidu.
Sud je u maju naredio Izraelu da spreči akte genocida nad Palestincima i učini više kako bi pomogao civilima.

Kao odgovor na hitan zahtev koji je podnela Južna Afrika, MSP je takođe naredio Izraelu da "odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u provinciji Rafa".

image