Svet

Pokušaj puča u Boliviji: Šestomesečni "preventivni pritvor" za bivšeg načelnika vojske

Huan Hose Zunjiga Masijas optužen je za terorizam i oružanu pobunu, rekao je tužilac
Pokušaj puča u Boliviji: Šestomesečni "preventivni pritvor" za bivšeg načelnika vojskeGetty © Anadolu / Contributor

Bivši načelnik bolivijske vojske optužen da je predvodio neuspeli pokušaj državnog udara dobio je šest meseci "preventivnog pritvora", saopšteno je iz tužilaštva, dok je predsednik ponovo negirao da je napad bio "auto-puč" osmišljen da podigne njegovu popularnost.

General Huan Hose Zunjiga Masijas optužen je za terorizam i oružanu pobunu, rekao je državni tužilac Sezar Sajles. Zunjiga je rekao da je sledio naređenje predsednika Luisa Arsea.

"Predsednik mi je rekao da je situacija za****na i da mu treba nešto da podigne svoju popularnost", tvrdi je general.

Ako Zunjiga bude proglašen krivim, za terorizam bi mogao da dobije zatvorsku kaznu od 15 do 20 godina zatvora, a za oružanu pobunu od pet do 15 godina.

Tužilac Sajles je rekao da je kancelarija državnog tužioca zatražila šestomesečni pritvor za Zunjigu i da su drugi vladini organi, uključujući ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova, podržali zahtev "zbog važnosti i ozbiljnosti događaja koji su se desili".

"Ovaj preventivni pritvor koji je sudija odredio će nesumnjivo predstavljati presedan i dobar signal da ova istraga može da nastavi da napreduje", rekao je Sajles.

U intervjuu za Asošijeted pres, Arse je još jednom negirao da je napad na vladinu palatu bio "auto-puč" poručivši: "Nisam pobegao, ostao sam da branim demokratiju".

image