Svet

Pentagon: Ne planiramo uspostavljanje vojne baze u Zambiji

Komandant Afrikoma kaže da je Vašington "produbio" svoje bezbednosne veze sa Zambijom, ali da nema planove da ostavi vojni "otisak"
Pentagon: Ne planiramo uspostavljanje vojne baze u ZambijiGetty © Tom Williams / Contributor

Vašington ne planira da uspostavi vojnu bazu u Zambiji, rekao je novinarima šef američke Komande za Afriku (Afrikom).

General Majkl Lengli je reagovao na tvrdnje da SAD razmatraju stalno raspoređivanje trupa u Zambiji bez odobrenja vlasti te južnoafričke zemlje.

"To je apsolutno netačno. Nemamo baze u Zambiji. Nemamo u planu ni da ih otvorimo", rekao je general.

Prošle nedelje, zambijski poslanici zatražili su od vlade da preuzme odgovornost u rešavanju regionalnih sporova, upozoravajući da bi ugošćavanje snaga Afrikoma moglo da zategne odnose sa susedima.

Protesti su usledili nakon zabrinutosti koju je izrazio predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, koji je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, tokom posete Sankt Peterburgu ranije ovog meseca, rekao da SAD pokušavaju da "militarizuju" Zambiju u pokušaju da projektuju moć u regionu i izoluju susedni Zimbabve.

Južna Afrika, Libija i Nigerija se protive raspoređivanju Afrikoma u Africi, strahujući da Vašington namerava da proširi svoj uticaj na kontinentu i da prioritet zaštiti svojih naftnih interesa.

Američko vojno prisustvo u Zambiji dugo je nailazilo na protivljenje, posebno otkako je Vašington najavio pokretanje Afrikomove Kancelarije za bezbednosnu saradnju u američkoj ambasadi u glavnom gradu Lusaki. Vlasti afričke zemlje i zvaničnici Pentagona insistirali su da je jedina svrha centra da obučava nacionalne trupe za misije UN.

Međutim, parlamentarac Stiven Kampjongo rekao je za RT da Lusaki nije potrebno američko vojno prisustvo. Poslanik Patriotskog fronta kritikovao je "nejasne" ciljeve Afrikoma u zemlji, rekavši da "svaka međunarodna politika mora biti zasnovana na međusobnom poštovanju, uvažavajući suverenitet svake države".

Američki general Lengli rekao je novinarima da Vašington ima "veoma produbljeno partnerstvo" sa Zambijom, ali da "nema planova za bazu".

"Pojačali smo bezbednosnu saradnju sa njima, ali nema otiska, nema baze. Imamo kancelariju za bezbednosnu saradnju, koja je smeštena u ambasadi, ali nema baze", rekao je on.

Vašington nastoji da zadrži svoje prisustvo na kontinentu nakon što mu je naređeno da ukloni svoju vojsku iz značajnih područja, uključujući ključne države Sahela – Niger i Čad.

Ranije ove nedelje, najviši zvaničnici američke vojske, uključujući Lenglija, bili su u Bocvani kako bi bili ko-domaćini Afrikomove konferencije šefova odbrane Afrike.

U odgovoru na pitanje o tome koje zemlje Pentagon razmatra za bazu nakon povlačenja iz Nigera, komandant Afrikoma je odbio da navede imena, ali je rekao da je putovao širom zapadne Afrike da bi se sarađivao sa partnerima u borbi protiv regionalnih bezbednosnih pretnji.

image