Svet

Nemački AfD nada se pobedi krajnje desnice u Francuskoj

Alis Vajdel kaže da drži palčeve Marin Le Pen uprkos zategnutim vezama njihovih partija
Nemački AfD nada se pobedi krajnje desnice u FrancuskojGetty © picture alliance / Contributor

Šefica desničarske stranke Alternativa za Nemačku rekla je da se nada ubedljivoj pobedi francuskog Nacionalnog okupljanja na današnjim parlamentarnim izborima, uprkos raskolu između stranaka za koji je priznala da će biti teško zalečiti.

Alis Vajdel rekla je za "Fajnenšel tajms" da "drži palčeve" Nacionalnom okupljanju i da je optimista da će Žordan Bardela, njen lider, postati najmlađi premijer Francuske.

"Imam puno poverenje u Bardelu i sposobnost Nacionalnog okupljanja da uzdrmaju svoju zemlju", rekla je ona.

Popularnost francuske stranke pokazala je da evropska desnica trenutno "ima vetar u leđa", rekao je Bernd Bauman, predstavnik AfD-a u Bundestagu. "Đorđa Meloni, Marin Le Pen, FPO u Austriji — sve su to afirmacija za nas i pokazuju da smo na pravoj strani istorije".

Vajdel je priznala da su male šanse da AfD i Nacionalno okupljanje prevaziđu sukob koji je u maju doveo do izbacivanja nemačke stranke iz grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu nakon niza skandala.

Vajdel je rekla da AfD "traži nove partnere i pokušava da formira sopstvenu grupu". Ona je takođe insistirala na tome da "nije ljuta" na Marin Le Pen, parlamentarnog lidera Nacionalnog okupljanja.

image