Svet

Derusifikacija u zamahu: Vandalizovana spomen-ploča Mihailu Bulgakovu u muzeju u Kijevu

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počelo je u Ukrajini 2015. godine, kada je usvojen zakon o dekomunizaciji
Derusifikacija u zamahu: Vandalizovana spomen-ploča Mihailu Bulgakovu u muzeju u Kijevuwww.globallookpress.com © mikhail bulgakov

Nepoznate osobe prefarbale bronzanom bojom spomen-ploču ruskom piscu Mihailu Bulgakovu na fasadi Književno memorijalnog muzeja u Kijevu, javili su ukrajinski mediji.

Kako je preneo ukrajinski sajt "Strana", nepoznate osobe su krajem aprila 2023. godine polile crvenom bojom spomen-ploču na fasadi nekadašnje kuće pisca Bulgakova u Kijevu, koja je ujedno i muzej.

Tada je uprava muzeja odlučila da sačuva tragove vandalizma kako bi prenela ukrajinskom društvu da istoriju treba proučavati, a ne odbacivati.

Spomenik je u tom obliku sačuvan više od godinu dana, prenose RIA Novosti.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počeli su u Ukrajini 2015. godine, kada je usvojen zakon o dekomunizaciji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da ukrajinske vlasti dugi niz godina sprovode agresivnu derusifikaciju i nasilnu asimilaciju, podseća ruska agencija.

image