Svet

Izbori u Francuskoj: Nacionalno okupljanje ubedljivo vodi; Le Pen: Demokratija progovorila

Današnje glasanje je poraz za predsednički tabor, rekao je Žan-Lik Melanšon
Izbori u Francuskoj: Nacionalno okupljanje ubedljivo vodi; Le Pen: Demokratija progovorila© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Prema prvim, preliminarnim procenama, desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen vodi na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Prema prvim procenama BDMTV-a, Nacionalno okupljanje ima 34 odsto glasova, Makronova centristička grupacija Zajedno 22 odsto, dok je levi Novi narodni front dobio podršku 29,1 odsto birača.

Nacionalno okupljanje bi, prema projekciji instituta Ifop, urađenoj za "Figaro", u budućem sazivu francuskog parlamenta, nakon parlamentarnih izbora, moglo da osvoji između 240 i 270 poslaničkih mesta od ukupno 577.

Prema toj projekciji, koalicija levice Novi narodni front osvojila bi od 180 do 200 mesta, a centristička koalicija Zajedno, koju predvodi stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona, dobila bi između 60 i 90 poslaničkih mesta.

Prema projekciji Ifopa, desničarski republikanci bi osvojili od 30 do 50 poslaničkih mesta u novom sazivu parlamenta.

Za apsolutnu većinu potrebno je 289 poslanika.

Iako ove brojke pokazuju široku izbornu dinamiku, one ne odražavaju nužno konačan ishod s obzirom da postoji 577 glasova biračkih jedinica – i drugi krug narednog vikenda.

Obraćajući se pristalicama neposredno nakon što su objavljene prve procene, Marin Le Pen je rekla da je "demokratija progovorila" i da su građani pokazali da žele da okrenu stranicu.

Erik Kokerel, kandidat levičarskog Novog narodnog fronta, rekao je za BFMTV da Gabrijel Atal neće biti sledeći premijer. Drugi krug će biti između projekta Nacionalnog okupljanja i Novog narodnog fronta, rekao je on.

Današnje glasanje je poraz za predsednički tabor, rekao je Žan-Lik Melanšon iz Nepokorene Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata danas održanih vanrednih parlamentarnih izbora pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu izbora koji će se održati 7. jula.

"Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vreme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug", naveo je Makron u saopštenju.

On je istakao i da velika izlaznost u prvom krugu govori o "važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnike i želji da se razjasni politička situacija", prenosi "Frans 24".

U Francuskoj su u 20 sati zatvorena birališta u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora na kojima pravo glasa ima više od 49 miliona građana koji biraju 577 poslanika Nacionalne skupštine.

Na parlamentarne izbore do 17 sati izašlo je 59,39 odsto birača, što je rekordna izlaznost u prvom krugu od 1978. godine kada je izlaznost bila 68 odsto, prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema procenama instituta za ispitivanje javnog mnjenja Elabe, izlaznost bi do 20 sati mogla da iznosi 69,5 odsto.


Izbore, koji bi prvi put posle Drugog svetskog rata, mogli da dovedu na vlast krajnju desnicu, raspisao je francuski predsednik Emanuel Makron nakon ubedljive pobede desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) nad njegovim centrističkim savezom na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna.

image