Svet

NATO ponovo krstari iznad Poljske: Posmatraju Ruse i šalju podatke Kijevu

Zapadni obaveštajni podaci nude Ukrajini mogućnost da malo brže odgovori, rekao je bivši oficir RAF-a
NATO ponovo krstari iznad Poljske: Posmatraju Ruse i šalju podatke Kijevu© Tanjug/Marcus Brandt/dpa via AP

NATO je ponovo rasporedio avione sistema vazdušnog upozorenja i kontrole AVAKS (AWACS) u vazdušnom prostoru iznad Poljske kako bi nadgledao nebo iznad Ukrajine.

Raspoređivanje ovih sistema će podržati pojačano prisustvo Alijanse u regionu i nadgledati rusku vojnu aktivnost, prenosi britanski portal "UK difens džornal", pozivajući se na izjavu bivšeg oficira Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), koji je želeo da ostane anoniman.

"Zvanično, svi prikupljeni obaveštajni podaci šalju se samo državama NATO-a, ali poznato je da neke od tih nacija brzo dele informacije sa Ukrajinom, omogućavajući joj da se suprotstavi nadolazećim napadima. Zapadni obaveštajni podaci nude Ukrajini mogućnost da malo brže odgovori", rekao je bivši oficir RAF-a.

Portparol NATO-a Oana Lungesku izjavila je prošle godine, povodom sličnog raspoređivanja NATO sistema, da je Alijansa rešena "da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije".

"Naš AVAKS može da otkrije avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za odvraćanje i odbranu", dodala je ona.

NATO je povećao vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i tankerima, podseća britanski portal specijalizovan za oblast odbrane.

Od februara 2022, NATO AVAKS sprovodi redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora.

Amerika jača istočni deo NATO-a

SAD su isporučile prvu pošiljku tenkova i oklopnih vozila u skladište NATO-a u Povidzu u Poljskoj, kao deo napora da se ojača istočni bok NATO-a, prenela je agencija Anadolija. 

Portparol američke vojske Teri Velč naveo je u saopštenju da je 14 borbenih tenkova M1 "abrams" i jedno oklopno vozilo za spasavanje M88 stiglo železnicom u četvrtak u poljskom Povidzu, objavio je u petak američki vojni list "Stars and strips".

U saopštenju se navodi da je objekat u Povidzu, kojim će upravljati 405. brigada za terensku podršku Kopnene vojske, najvažniji pojedinačni infrastrukturni napor NATO-a u više od 30 godina.

U objektu, koji će u potpunosti biti operativan sledeće godine, na oko 250 milja od ukrajinske granice, biće uskladišteno ukupno 85 tenkova, 190 oklopnih vozila, 35 artiljerijskih topova i razna municija.

Komandant brigade pukovnik Ernest Lejn naveo je u saopštenju da "objekat ima ogroman uticaj na NATO".

"Strateška lokacija nam omogućava da imamo više puteva pristupa i ruta polazaka i ukrcavanja. To je primer strateškog pozicioniranja na pravom mestu, u pravo vreme", dodao je Lejn.

Objekti za skladištenje imaju za cilj da smanje rokove raspoređivanja tenkova, oklopnih vozila i municije potrebne za rat, vežbe ili obuku sa 60 dana na manje od nedelju dana.

image