Svet

Rusija preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN na mesec dana

Tokom mesec dana, Savet bezbednosti UN će održati dvadesetak otvorenih sednica i zatvorenih konsultacija
Rusija preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN na mesec dana© Andy Katz

Od prvog jula Rusija je predsedavajuća Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija na mesec dana. Kako je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ranije saopštio, planirana su tri ključna događaja.

Prva sednica Saveta bezbednosti pod rukovodstvom Rusije biće održana u ponedeljak u prvoj polovini dana po njujorškom vremenu. Na njoj će biti odobren program rada za predstojeći mesec. Nakon toga će Nebenzja održati konferenciju za novinare i zatvoreni brifing za države članice Generalne skupštine UN. Očekuje se da će sredinom meseca biti održani glavni događaji ruskog predsedavanja.

Oni će biti posvećeni izgradnji pravednijeg, demokratskijeg i održivijeg svetskog poretka, regulisanju bliskoistočnog pitanja, kao i saradnji UN sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), Zajednicom nezavisnih država (ZND) i Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS).

Osim toga, kako je Nebenzja ranije najavio, biće pokrenuta i tema ukrajinskog napada na Sevastopolj taktičkim raketama "atakams" opremljenim kasetnim bojevim glavama.
Tokom mesec dana, Savet bezbednosti UN će održati dvadesetak otvorenih sednica i zatvorenih konsultacija.

Savet bezbednosti UN čini 15 članica, uključujući pet stalnih članica – Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju, SAD i Francusku. Svaka od njih ima pravo veta. Deset privremenih članica SB UN su Alžir, Gvajana, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Slovenija, Sijera Leone, Švajcarska, Ekvador i Japan.

Prema Povelji svetske organizacije, Savet bezbednosti je odgovoran za održavanje mira i međunarodne bezbednosti, a sve zemlje članice UN dužne su da se povinuju njegovim odlukama.

Predsedavanje Savetom bezbednosti traje jedan mesec. U junu je tu funkciju obavljala je JužnaKoreja, a u avgustu će predsedavati Sijera Leone. Poslednji put je Rusija kordinisala rad SB UN u aprilu 2023. godine.

image