Srbija i Balkan

Danas sednica SB UN na zahtev Rusije: Cvijanovićeva se obraća povodom situacije u BiH

Sednica Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u BiH će početi u 16 časova po lokalnom vremenu
Danas sednica SB UN na zahtev Rusije: Cvijanovićeva se obraća povodom situacije u BiHGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, a putem video linka obratiće se srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Saša Aulić rekao je u Jutarnjem programu RTRS da će Cvijanovićeva u Savetu bezbednosti braniti Ustav Srpske, Ustav BiH i Dejtonski sporazum na jedan ubedljiv, argumentovan i ustavan način.

Podsetio je da se Dejtonski sporazum krše bošnjački predstavnici u Sarajevu i pojedini predstavnici međunarodne zajednice.

"Tema neća biti samo rezolucija o Srebrenici. To je samo jedan on načina na koji su kršili Dejtonski sporazum. Cvijanovićeva će ukazati i na druga kršenja Dejtonskog sporazuma", naveo je Aulić.

Istakao je da je rezolucija o Srebrenici "kap koja je prelila čašu".

"Predsedništvo BiH uopšte nije konsultovano oko ovog pitanja. Zato je podneta krivična prijava protiv šefa misije BiH u UN Zlatka Lagumdžije. Podneta je i inicijativa za njegovu smenu", istakao je Aulić.

Aulić ističe da nema konsensuza oko ove teme u međunarodnoj zajednici, kao i "da su toga svesni i predlagači rezolucije", uz isticanje da je ova rezolucija antisrpska.

"Cilj im je da ukinu Srpsku i da tuže Srbiju. Ali su se iznenadili diplomatskom aktivnošću srpske strane. Ovo će biti prva tema u UN ovog tipa koja nema konsenzus", naglasio je Aulić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prethodno naveo je da će sednica Saveta bezbednosti biti održana na zahtev Rusije.

"Rusija će danas na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj BiH verovatno kritikovati promovisanje nacrta rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN kao podrivanje Ustava BiH i odredbi Dejtonskog sporazuma", navodi se u analizi objavljenoj na sajtu UN, prenosi RTRS.

Očekuje se da će Rusija pozvati na član Ustava BiH, prema kojem je tročlano Predsedništvo BiH odgovorno za provođenje spoljne politike BiH, te naglasiti da Republika Srpska nije dala saglasnost na nacrt rezolucije o Srebrenici.

Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednost nakon pisma koje je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović 25. aprila uputila Savetu bezbednosti UN, a u kojem ukazuje na zloupotrebe u sferi spoljne politike BiH, uključujući i promovisanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Cvijanovićeva u pismu navodi da se BiH suočava sa ključnim izazovima poslednjih godina koji prijete da ugroze njenu funkcionalnost i dugoročnu održivost", navodi se u analizi objavljenoj na sajtu UN.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja upozorio je ranije da bi rezolucija o Srebrebnici mogla da destabilizuje BiH i da je Rusija nikada neće podržati.

Nebenzja je ukazao da je nacrt teksta rezolucije nespojiv sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer jedan od entiteta koji čine državu BiH nikada za to nije dao saglasnost.

Sjedinjene Američke Države su uputile zahtev Savetu bezbednosti UN da se na današnjoj sednici obrati i Kristijan Šmit.

Ruska misija pri SB UN zatražila je da, ukoliko Kristijan Šmit želi da se obrati, to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer kao visoki predstavnik nije potvrđen u Savetu bezbednosti i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika.

Sednica Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će početi u 16 časova po lokalnom vremenu.

image