Srbija i Balkan

Konaković poručio Vučiću: Zaslužujete prezir, idemo na reviziju presude i naplatu ratne odštete

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Bosne i Hercegovine za sarajevske medije izneo je niz optužbi na račun predsednika Aleksandra Vučića, Srbije i Republike Srpske
Konaković poručio Vučiću: Zaslužujete prezir, idemo na reviziju presude i naplatu ratne odštete© МСП у Савету министара БиХ

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u razgovoru za medije najavio je kako će tražiti isplatu ratne štete od Srbije, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.

"Pošto je Vučić ovakav, mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja", poručio je Konaković.

Na pitanje novinara o vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o BiH na zahtev Rusije, kada bi trebalo video-linkom da se obrati i Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, Konaković je potvrdio ovu informaciju istakavši kako "Rusija pokušava da osigura obraćanje Cvijanovićeve".

"Time se potvrđuje ono što intenzivno govorimo nekoliko meseci da su Republika Srpska, njen lider i Cvijanovićeva istureno krilo Rusije. Ponoviću onaj prvi deo jer ga smatram važnim delom priče, i Vučić se napokon pokazao u tom pravom svetlu. Ti ljudi ni u svojoj kući ne mogu objasniti zašto su ovoliko energije uložili kako bi branili usvajanje rezolucije koja kaže da ćemo se setiti šta se desilo 11. jula u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Svet će taj datum obeležiti sa pijetetom prema žrtvama i zabranjeno je dalje negirati genocid", relativizovao je namerno Konaković značaj usvajanja rezolucije koja bi srpski narod proglasila za genocidan.

Prema njegovim rečima, Vučić, Dodik, Cvijanovićeva i svi njima slični bore se svim silama da se "genocid" negira.

"Dakle, njeno obraćanje ne verujem da će promeniti nešto što je izvesno i realno. Naravno da Srbija kroz Rusiju i neke zemlje ima veliku podršku da se rezolucija ne usvoji, ali misli da će slobodnomisleći svet još jednom poslati poruku da se takve stvari ne zaboravljaju i ne dozvoljavaju", rekao je Konaković.

Konaković je nakon toga poslao poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za kojeg kaže da je "napravio 'Dan D' od ove rezolucije", kao i da će iz Sarajeva "uložiti sve napore da istinu o Srebrenici kažu na svakom mogućem mestu".

"Ovakva Srbija zaslužuje naš prezir. Ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje", poručio je Konaković.

image