Svet

Alijev: Azerbejdžan i Jermenija bi mogli da zaključe mirovni sporazum za par meseci

Glavni uslov (za potpisivanje) mirovnog sporazuma je promena Ustava Jermenije, jer sadrži teritorijalne pretenzije prema Azerbejdžanu, rekao je azerbejdžanski predsednik
Alijev: Azerbejdžan i Jermenija bi mogli da zaključe mirovni sporazum za par meseciwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Azerbejdžan i Jermenija mogli bi da usaglase tekst mirovnog sporazuma u ​​roku od nekoliko meseci, izjavio je danas predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Alijev je rekao, primajući akreditive novog ambasadora Kanade u Bakuu Kevina Hamiltona, da mirovni sporazum može da bude potpisan samo ako Jermenija promeni svoj Ustav, objavljeno je na sajtu predsednika Azerbejdžana, preneo je TASS.

"Glavni uslov (za potpisivanje) mirovnog sporazuma je promena Ustava Jermenije, jer sadrži teritorijalne pretenzije prema Azerbejdžanu. I dok se ta promena ne desi, mirovni sporazum neće biti potpisan", naveo je Alijev.

Prvi rat između Jermenije i Azerbejdžana izbio je početkom devedesetih godina prošlog veka, ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza, kada je region Nagorno-Karabah, naseljen uglavnom Jermenima, pokušao da se ocepi od Azerbejdžana.

Gotovo celokupno jermensko stanovništvo enklave napustilo je tu teritoriju otkad je Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad regionom Nagorno-Karabah u septembru 2023. godine.

image