Svet

Orban: Evropa mora da promeni svoju politiku, posebno ako pobedi Tramp

EU treba brzo da se pripremi za situaciju da će pre ili kasnije Amerikanci i Rusi otpočeti pregovore, rekao je premijer Mađarske
Orban: Evropa mora da promeni svoju politiku, posebno ako pobedi Tramp© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Politika Evropske unije mora da se promeni jer umesto mira postoji pretnja od rata, a umesto javnog reda divlja ilegalna migracija, smatra premijer Mađarske Viktor Orban u intervjuu za TV kanal M1.

Komentarišući situaciju u Evropskoj uniji u intervjuu TV kanalu M1, rekao je da su Uniji potrebne promene, jer je "nešto pošlo naopako".

"Narodi Evrope žele mir, ali mi nismo mogli da sprečimo rusko-ukrajinski rat, a kada je sukob izbio, nismo mogli da ga izolujemo. Stoga, umesto mira, Evropljani su danas dobili rat, a umesto reda i bezbednosti – migraciju i teroristička pretnja", istakao je Orban, a preneo TASS.

Takođe, izrazio je nadu da će desničarske konzervativne snage, posebno savez tri stranke osnovan 30. juna u Beču – austrijska Slobodarska partija (FPO), Orbanov Fides i češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babiš – uspeti da donesu promene u EU.

Na temu aktuelnog sukoba, Orban je dodao da će se isti okončati u slučaju pobede nekadašnjeg američkog lidera Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, te da će početi pregovori Moskve i Vašingtona, dok Evropa treba da razmisli ko će i kako u tom slučaju zastupati njene interese.

"Ako Tramp pobedi, onda će barem doći do prekida vatre. Biće idealno ukoliko dođe i do trajnog mira. Svakako će biti bolje nego sada. Zato Evropa treba brzo da se pripremi za situaciju da će pre ili kasnije Amerikanci i Rusi otpočeti pregovore", rekao je Orban.

Uz to Evropa treba da se zapita gde je njeno mesto u toj raspodeli, ko će predstavljati njene interese i šta će oni podrazumevati.

"Mađarska ne može na ovo da odgovori, jer naš metod rada kao predsedavajućeg Savetu Evropske unije nije da upravljamo Evropom ili donosimo odluke umesto Nemačke, Francuske i Italije. Mi možemo – i to je zadatak aktuelnog predsedavajućeg – da predstavimo predloge. Dakle, mi ne odlučujemo, već pomažemo da dvadeset sedam premijera donese odluku", zaključio je Orban u intervjuu TV M1.

Nakon sastanka s Trampom u martu, Orban je izjavio da je Tramp obećao da neće finansijski pomagati Ukrajini ako bude reizabran, a bez SAD Evropa ne može da finansira sukob i on će se završiti.

Orban je takođe ranije rekao da bi Budimpešta želela da na vlast u Americi ponovo dođe Tramp i uspostavi mir u Istočnoj Evropi.

Tramp je više puta isticao da bi u slučaju njegovog reizbora rešio ukrajinski sukob za 24 časa.

image