Svet

Tramp je dobio imunitet od Vrhovnog suda: Šta je sledeće?

Za kakva dela bivši predsednik Amerike ne može biti krivično gonjen, a za šta bi, ipak, mogao da odgovara?
Tramp je dobio imunitet od Vrhovnog suda: Šta je sledeće?© Justin Lane-Pool/Getty Images

Nakon što je Vrhovni sud SAD presudio je da bivši američki predsednik Donald Tramp može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za "službena dela" tokom svog predsedničkog mandata, niži sudovi dobili su mogućnost da procenjuju da li su krivična dela za koja je Tramp optužen "službena" ili nezvanična.

Tako su se sudije nižeg suda koje nadgledaju slučajeve protiv Trampa vezane za upad njegovih pristalica na Kapitol Hil 6. januara 2021. godine, ali za njegovo baratanje poverljivim dokumentima – našle pred teškim i dugotrajnim zadatkom: da odluče da li se odluka Vrhovnog suda primenjuje na te procese, piše "Aksios".

Američki okružni sudija Tanja Čutkan — koja nadgleda Trampov slučaj koji se odnosi na šestojanuarska dešavanja — utvrdiće da li su dela za koja je on optužen bila zvanična ili ne. Ako jesu, Tramp za njih ne može biti krivično gonjen, budući da kao predsednik ima imunitet za svoje službene postupke, pa će slučajevi morati da budu odbačeni.

Trampovi advokati su naime, da bi izvojevali odluku Vrhovnog suda tvrdili da on ne bi trebalo da bude optužen ni za kakva krivična dela koja je možda počinio jer je delovao u okviru svoje funkcije predsednika. Ako bi mu imunitet bio uskraćen, isticali su, to bi budućim predsednicima vezalo ruke da vode državu kako misle da treba, upravo zbog straha od krivičnog gonjenja nakon napuštanja Bele kuće.

Vrhovni sud je u ponedeljak odlučio da Tramp ima imunitet kada je reč o nekim delima navedenim u ovoj optužnici, ali mu nije garantovao apsolutnu pravnu nedodirljivost.

Glavni sudija Roberts je tako rekao da je Tramp "apsolutno imun od krivičnog gonjenja zbog navodnog ponašanja koje uključuje njegove razgovore sa zvaničnicima Ministarstva pravde" jer ti razgovori spadaju u "njegovu isključivu ustavnu nadležnost".

Roberts je takođe napisao da je "barem pretpostavljeno imun" na krivično gonjenje zbog navoda optužnice da su on i njegovi saveznici pokušali da izvrše pritisak na potpredsednika Majka Pensa da promeni rezultate izbora jer je to "u to vreme bilo službeno ponašanje".

Odluka će verovatno biti primenjiva i na postupak koji se protiv Trampa vodi u Džordžiji, navodi "Aksios".

Država, koju predstavlja opštinski tužilac okruga Fulton Fani Vilis, tvrdi da su Tramp i njegovi saveznici pokušali da obore izborne rezultate u Džordžiji 2020. pritiskajući državne zvaničnike da menjaju prebrojavanje glasova i organizovanjem lažne liste Trampovih birača.

Vrhovni sud je istakao da ne može "uredno" da utvrdi da li su ova dela spadala u "službena" pa je zatražio od "Okružnog suda da u prvom stepenu utvrdi da li se Trampovo ponašanje u ovoj oblasti kvalifikuje kao zvanično ili nezvanično".

image