Svet

Viktor Orban u Kijevu: Predlog Zelenskom da razmotri mogućnost prekida vatre

Prema rečima Orbanovog portparola, najvažnija tema pregovora je mogućnost uspostavljanja mira i aktuelna pitanja mađarsko-ukrajinskih odnosa
Viktor Orban u Kijevu:  Predlog Zelenskom da razmotri mogućnost prekida vatre© Tanjug/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI via AP

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je u Kijev, gde se sastao s Vladimirom Zelenskim, od kog je zatražio da razmotri mogućnost prekida vatre pre potencijalnih mirovnih pregovora. Prema Orbanovim rečima, primirje bi uticalo na to da što pre počnu pregovori.

"Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od Zelenskog, tokom iznenadne posete Kijevu, da razmotri brzi prekid vatre koji bi ubrzao mirovne pregovore", naveo je Rojters pozivajući se na izjave političara tokom posete ukrajinskoj prestonici.

Britanska agencija dodaje da je Orban rekao i da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju te države.

Zelenski je pak izjavio da su njih dvojica razgovarali o načinima da se postigne pravičan i dugotrajan mir.

"Zahvalan sam Mađarskoj što je učestvovala na mirovnom samitu (u Švajcarskoj prošlog meseca) i što je podržala zajedničko saopštenje sa samita. Naš rad u ovom formatu istinski pomaže da dođe do kraja rata", naveo je Zelenski na Iksu.

Takođe, zahvalio je Orbanu što je posetio Ukrajinu prvi put posle 12 godina.

Mađarski premijer prvi put boravi u Kijevu od eskalacije sukoba Ukrajine sa Rusijom kako bi razgovarao o "mogućnosti mira" i daljem razvoju bilateralnih odnosa, rekao je Orbanov portparol Bertalan Havasi, prenosi agencija MTI.

Mađarska i njena vlada predvođena Orbanom je juče započela šestomesečno predsedavanje u Savetu EU, a kao ključan prioritet navodi obnovu mira i bezbednosti Evrope, ali i proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

S obzirom na to da brojna kontroverzna pitanja u odnosima Mađarske i Ukrajine nisu rešena, pripreme za sastanak Viktora Orbana i Vladimira Zelenskog su dugo trajale, navelo je ranije mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kada je ranije šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak predložio da se Viktor Orban i Zelenski lično sastanu, mađarsko MSP je odgovorilo da je takav sastanak nemoguć bez prethodne pripreme i da se može održati samo ako postoji šansa za konkretne pozitivne rezultate.

Orban i Zelenski su se prethodno sreli u decembru 2023. godine u Argentini na marginama inauguracije argentinskog predsednika, nakon čega je mađarski premijer rekao da se razgovor ne može nazvati sastankom, pošto su on i Zelenski samo sedeli zajedno na balkonu i razmenili nekoliko reči.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova je više puta ponavljao da je Mađarska spremna da bude domaćin sastanka Orbana i Zelenskog, ali da Kijev još uvek nije ispunio neophodne uslove za to a koji se tiču obnavljanja prava mađarske nacionalne manjine u Zakarpatju.

image