Svet

Odbrana albanskog lobiste puna "rupa": Senator Menendez krio pare u jaknama i čizmama

Tužioci su pronašli značajne nedoslednosti u iskazima svedoka
Odbrana albanskog lobiste puna "rupa": Senator Menendez krio pare u jaknama i čizmama© David Dee Delgado/Getty Images

Odbrana albanskog lobiste Boba Menendeza, koji se brani od optužbi za korupcionašku aferu, ozbiljno je narušena, nakon što su tužioci pronašli "rupe" u iskazima svedoka.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu tereti, naime, bračni par Menendez, senatora i njegovu ženu Nadin Arslanian, da su primali hiljade dolara mita (gotovina, zlatne poluge, luksuzna kola i dr) u zamenu za korišćenje moći i uticaja u korist biznismena iz Nju Džersija i da su činili usluge Vladi Egipta. 

"Politiko" tako navodi da su tužioci naglasili da je je forenzički računovođa izmislio podatke koje je Menendezov pravni tim predstavio porotnicima, a potkopali su i ključnu tačku koju je iznela senatorova sestra Karidad Gonzales.

Iako je ona tvrdila da je uvek mogla da zamoli svog brata da pomogne prijateljima kojima je to bilo potrebno, tužioci su pokazali tekstualne poruke koje sugerišu da njegova rođena sestra nije dobila takav VIP tretman kakav su dobili oni koji su Menendeza podmićivali.

Tako, na primer, kada je komšinici njegove sestre bila potrebna pomoć oko pitanja imigracije, Menendez ju je uputio da kontaktira osoblje njegove kancelarije, dok je onima koji su ga podmićivali, Menendez priskakao u pomoć sa sve državnim tužiocem Nju Džersija, kancelarijom američkog tužioca u Nju Džersiju, ili sa visokim zvaničnikom Trampove administracije.

Forenzički računovođa Rasel Ričardson sumirao je godine finansijske evidencije koje su, čini se, potvrdile da je senator rutinski podizao stotine dolara gotovine svakog meseca. Senator je rekao da je skrivao novac kako bi izbegao konfiskaciju vlade zbog traume sa kojom se, navodno, njegova porodica suočila na Kubi. Zapisnici ne pokazuju da li je taj novac isti novac pronađen u torbama, čizmama i jaknama tokom FBI pretresa njegove kuće u leto 2022.

Svedočenje nije obuhvatilo gomile od 10.000 dolara u gotovini pronađene u pretresu Menendezove kuće, pošto je Ričardson rekao da nikada nije video da Menendez povlači toliko novca odjednom.

Neke od koverti s gotovinom pronađene u Menendezovom domu imale su otiske prstiju jednog od dvojice senatorovih saoptuženika, Freda Dajbesa, investitora za nekretnine u Nju Džersiju čiji je pravni tim rekao da je Menendezovim dao poklone u gotovini i zlatu, ali Menendezov pravni tim demantovao da je to senator primio.

Gonzalesova, njegova sestra, svedočila je da je u jednom trenutku 1980-ih znala da je njen brat čuvao gotovinu u kutiji za čizme u svojoj kući. To je, rekla je, "normalno" jer je "on Kubanac" i njihova porodica je pobegla iz zemlje.

Drugi deo odbrane Menendeza zasniva se na tome da mu je žena Nadin radila iza leđa, pa su njegovi pozvali njenu sestru, Katju Tabourian, da razgovaraju o njihovom raskidu.

Govorila je i o porodičnom nasleđu, u kojem je u jednom trenutku bilo i nekoliko kilograma zlata. Njoj, međutim, nije bilo jasno koliko je porodičnog zlata imala njena sestra, osim nekih kovanica i nakita, koji nisu predmet ovog procesa. 

Menendez je ovdašnjoj javnosti poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na tzv. Kosovu, favorizovanju lažne države Kosovo i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

image