Svet

Maduro: Venecuela se vraća dijalogu sa SAD

U svojstvu zvaničnog pregovarača u Ameriku će otputovati Horhe Rodrigez, ali nije navedeno o kojim temama će se razgovarati
Maduro: Venecuela se vraća dijalogu sa SAD© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro obećao je da će nastaviti pregovore sa Sjedinjenim Državama, pošto je u televizijskom obraćanju rekao da je Vašington kontaktirao s Karakasom predlažući da se ponovo uspostavi dijalog a nakon što su SAD u aprilu ponovo uvele sankcije venecuelanskoj energetskoj industriji.

"Nakon dva meseca razmišljanja prihvatio sam, a sledeće srede će ponovo započeti razgovori s vladom Sjedinjenih Američkih Država da se ispoštuju sporazumi potpisani u Kataru i da se ponovo uspostave uslovi hitnog dijaloga", rekao je Maduro, a preneo AP.

U svojstvu zvaničnog pregovarača u Ameriku će otputovati Horhe Rodrigez, dodao je predsednik, ne precizirajući o kojim temama će se razgovarati ili gde će se održati poslednja runda dijaloga.

Sporazum postignut u Kataru u septembru 2023. koji pominje Maduro usledio je nakon višemesečnih pregovora Venecuela i SAD i obezbedio je razmenu zatvorenika između dveju zemalja.

Uz to SAD su suspendovale neke energetske sankcije Karakasu nakon što su se Madurova vlada i opozicija u oktobru na Barbadosu dogovorili da održe "slobodne i poštene izbore 2024. pod nadzorom međunarodnih posmatrača".

Međutim, sankcije su ponovo uvedene u aprilu pošto su SAD tvrdile da se Maduro nije pridržavao "demokratskih principa", dok je Vlada Venecuele optužila Vašington za kršenje katarskog sporazuma.

Predsednički izbori u Venecueli zakazani su za 28. jul, a Maduro se bori za treći uzastopni šestogodišnji mandat na čelu države. Glavni protivkandidat mu je Edmundo Gonzales Urutija.

Aktuelni lider je nedavno upozorio na mogućnost nasilnog otimanja vlasti budući da njegovi izazivači, uključujući Edmunda Gonzalesa Urutija, nisu potpisali sporazum o priznavanju rezultata predstojećih izbora.

Karakas je pod američkim sankcijama više od 15 godina. Vašington je odbio da prizna Nikolasa Madura za predsednika zemlje posle izbora 2018. i umesto toga proglasio je šefa Narodne skupštine Huana Gvaida za privremenog lidera zemlje.

Sva imovina vlade Venecuele je zamrznuta u SAD i zabranjeno je bilo kakvo poslovanje sa američkim građanima i kompanijama.

image