Svet

Poruka odlazeće ministarke odbrane: Holandija će "uskoro" isporučiti F-16 Ukrajini

Pretpostavlja se da promena vlasti neće značajno uticati na politiku Holandije prema Ukrajini
Poruka odlazeće ministarke odbrane: Holandija će "uskoro" isporučiti F-16 UkrajiniGetty © Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Holandska vlada privodi kraju pripreme za isporuku višenamenskih borbenih aviona F-16 Ukrajini i to neposredno pre kraja njenog mandata, navodi se u poruci poslanicima holandskog parlamenta.

Podsećanja radi, Holandija je jedna od evropskih zemalja koja je obećala da će Kijevu donirati američke avione, a prve od 24 letelice biće isporučene "uskoro", navodi se u pismu koje je odlazeća ministarka odbrane Kajsa Olongren poslala članovima parlamenta ove države.

U poruci objavljenoj u ponedeljak, poslanicima je rečeno da su sve neophodne dozvole za donaciju izdate, kao i da će o nastavku isporuke biti obavešteni na poverljiv način.

Mandat Olongrenove je istekao, a novi premijer Dik Šuf ​​i njegov kabinet su preuzeli vlast. Nova vlada formirana je nakon višemesečnih koalicionih pregovora nakon izbora u novembru prošle godine.

Pretpostavlja se da promena vlasti neće značajno uticati na politiku Holandije prema Ukrajini, budući da koalicioni dogovor između četiri desničarske i centrističke partije uključuje i obećanje da će nastaviti da podržavaju Kijev.

O isporuci američkih aviona Kijevu se razgovara već gotovo godinu dana, a uprkos prvobitnim planovima, ove letelice i dalje nisu isporučene ukrajinskoj vojsci. Glavni razlozi za to su nedovoljan broj aerodroma i vazduhoplovnih baza na ukrajinskoj teritoriji osposobljenih za njihov smeštaj, kao i problemi sa obučavanjem ukrajinskih pilota koji prelaze sa sovjetske na zapadnu tehniku.

image