Svet

Si-En-En: Sjedinjenim Državama nije mesto u Evroaziji

Očekivani prijem Belorusije u Šangajsku organizaciju za saradnju na godišnjem samitu lidera u Astani još jedan je važan korak Pekinga i Moskve da transformišu ovaj savez "iz regionalnog bezbednosnog bloka u geopolitičku protivtežu zapadnim institucijama predvođenim Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima"
Si-En-En: Sjedinjenim Državama nije mesto u EvroazijiGetty © Anadolu / Contributor

Sa ulaskom Belorusije u Šangajsku organizaciju za saradnju, blok će uključivati više od 40 odsto stanovništva planete i približno četvrtinu svetske ekonomije – ozbiljna geopolitička protivteža Vašingtonu i njegovim saveznicima, primećuje Si-En-En.

Kako se navodi, rast saradnje između zemalja Globalnog juga govori o jednom: Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima nije mesto u Evroaziji.

Očekivani prijem Belorusije u Šangajsku organizaciju za saradnju na godišnjem samitu lidera u Astani je još jedan važan korak Pekinga i Moskve da transformišu ovaj savez "iz regionalnog bezbednosnog bloka u geopolitičku protivtežu zapadnim institucijama, predvođenim Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima", piše Si-En-En.

Nakon pristupanja Belorusije, ŠOS će uključivati 10 zemalja, koje predstavljaju više od 40 odsto stanovništva planete i otprilike četvrtinu svetske ekonomije, "a kako međunarodni autoritet i ekonomska težina ŠOS-a rastu, njene geopolitičke ambicije se šire".

Prema rečima nemačke analitičarke Eve Zajvert, "oni žele da se ŠOS percipira kao glavni blok koji se više ne može ignorisati. A sa pristupanjem svih ovih zemalja, Kina i Rusija imaju još više pristalica svog pogleda na svet". Pogled na svet prema kojem "za Sjedinjene Države nema mesta u Evroaziji", zaključuje Si-En-En.

image