Svet

Melonijeva traži da simpatizeri nacizma i fašizma budu izbačeni iz Braće Italije

U Braći Italije nema mesta za rasizam ili antisemitizam, niti ima mesta za one koji su nostalgični za totalitarnim režimima 20. veka, rekla je premijerka Meloni
Melonijeva traži da simpatizeri nacizma i fašizma budu izbačeni iz Braće Italije© Simona Granati - Corbis/Corbis via Getty Images

Italijanska premijerka Đorđa Meloni poručila je svojoj desničarskoj stranci Braća Italije da bi trebalo da izbaci iz svojih redova svakoga ko se divi fašističkoj prošlosti Italije.

Poziv Melonijeve usledio je nakon što je prošle sedmice objavljen snimak iz tajne medijske istrage na kojem se vide članovi omladinskog krila njene stranke kako nacistički pozdravljaju i skandiraju nacistički pozdrav "zig hajl".

U pismu partijskim liderima, Melonijeva je navela da je "ljuta i tužna" što su postupci članova omladinskog krila narušili reputaciju stranke.

"U Braći Italije nema mesta za rasizam ili antisemitizam, niti ima mesta za one koji su nostalgični za totalitarnim režimima 20. veka", istakla je Melonijeva, preneo je "Euraktiv".

Medijsku istragu su sprovele italijanske onlajn novine "Fanpejdž", a Melonijeva je prošle nedelje kritikovala taj medij zbog ovog poduhvata.

"Fanpejdž" je objavio video snimke članova omladinskog krila Braće Italije koji skandiraju "Duče", što se odnosi na italijanskog fašističkog vođu Benita Musolinija.

Takođe je prikazana grupa za ćaskanje u kojoj je neko objavio poruku: "Jevreji su rasa i ja ih prezirem".

Dva člana omladinskog krila dala su ostavku prošle sedmice nakon što je objavljen drugi deo istrage "Fanpejdža".

image