Svet

EU ne želi jeftinu kinesku robu: Razmatra uvođenje carina na proizvode kupljene onlajn

Evropska komisija je istakla da je prošle godine iz inostranstva u EU stiglo dve milijarde paketa vrednosti ispod 150 evra, koji ne podležu carini i dodala da ovakav obim trgovine preko interneta testira granice i mogućnosti carine
EU ne želi jeftinu kinesku robu: Razmatra uvođenje carina na proizvode kupljene onlajnGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Evropska unija razmatra uvođenje carina na jeftinu robu koja je kupljena preko kineskih onlajn platformi kao što su "Temu", "Šejn" i "Aliekspres", objavio je danas "Fajnenšel tajms" (FT) pozivajući se na tri anonimna upućena izvora.

Prema važećim propisima EU, paketi kupljeni putem interneta iz zemalja koje nisu članice EU ne podležu carinama ako je njihova vrednost ispod 150 evra, a Evropska komisija (EK) će kasnije ovog meseca predložiti ukidanje tog praga, navode izvori.

Evropska komisija je istakla da je prošle godine iz inostranstva u EU stiglo dve milijarde paketa vrednosti ispod 150 evra i dodala da ovakav obim trgovine preko interneta testira granice i mogućnosti carine.

EU je raspravljala o pomenutom ukidanju ograničenja u okviru projekta reforme carina koji je Komisija predložila u maju 2023. godine, ali bi sada mogla da pokuša da ubrza njegovo usvajanje kako bi se suprotstavila poplavi jeftinog uvoza.

Kritičari kineskih platformi "Temu" i "Šejn" u Sjedinjenim Američkim Državama navode da ove firme koriste prednosti oslobađanja od poreza da bi potkopale konkurenciju i izbegle carine, prenosi Rojters.

image