Svet

Demokrate besne na Bajdena: Nije što se izblamirao, nego što se sad vadi

Pokušaji Bajdenovog tima da nađe izgovore za ostarelog lidera sve više smetaju rukovodstvu stranke američkog predsednika
Demokrate besne na Bajdena: Nije što se izblamirao, nego što se sad vadi© Tanjug/AP Photo/Matt Kelley, File

Američke demokrate ne samo da su besne na Džozefa Bajdena zbog toga što se izblamirao tokom predsedničke debate sa Donaldom Trampom, već ih još više iritira činjenica da Bajden poriče da ga je rival u potpunosti potukao, a uz to sa stranačkim kolegama i ne razgovara i ne prihvata kritike. Otprilike – potvrđuje se ona stara – "nije majka klela sina što se kockao, nego što se vadio".

"Aksios", naime, navodi da je više demokratskih predstavnika reklo kako veruju da Bela kuća pokušava da zaštiti Bajdena od svih onih koji bi i pokušali da mu argumentovano objasne zašto bi trebalo da se povuče iz trke.

"Ne znam ko donosi odluke. Zašto, dođavola, Bajden ne razgovara telefonom sa kongresnim vođstvom? Sada svi misle da bi on mogao da nas košta većine", rekao je jedan demokrata iz Predstavničkog doma.

Međusobno, poslanici šuškaju o Bajdenovom fizičkom i mentalnom padu, a brinu i zbog toga što se oko svega pitaju oni koji ili su bliski američkom lideru, ili su na njegovom platnom spisku. Bajden i porodica, kažu, ne žele da se suoče sa skepticima čak ni kad su dobronamerni.

Sve veći broj Bajdenovih pomoćnika dovodi u pitanje njegovu mentalnu sposobnost i besni su zbog onoga što ocenjuju kao nedostatak iskrenosti svojih šefova.

"Svi su izbezumljeni", rekao je jedan od zvaničnika.

Na sve to Bajden, čiji je tim debatni debakl prvo pravdao prehladom, sada izgovor traži u tome što je bio nenaspavan i zbog toga što je putovao pre debate. Nije, kaže, slušao svoje osoblje i onda je "zamalo zaspao na sceni".

Bajden je, međutim, proveo dva dana odmarajući se u Delaveru i šest pripremajući se za debatu u Kemp Dejvidu nakon što se vratio sa putovanja po Evropi, piše "Njujork tajms". Njegova priprema za debatu nikada nije počinjala pre 11 sati i "svakog dana je dobijao vremena za popodnevno dremanje", navodi list.

Od čega li se umorio?

Demokrate koje su često optuživale Trampa za "gaslajting" (pokušaj da ih izludi i natera da se zapitaju da li možda umišljaju), sada veruju da ih tako tretira upravo Bela kuća – dosta im je odbrane ostarelog predsednika i zbunjuje ih svo to poricanje, spinovanje i minimiziranje Bajdenovih kiksova.

Jedan demokratski poslanik rekao je "Aksiosu" da čak i ako Bajden ostane u izbornoj trci, "u najmanju ruku, mora da pokaže odlučujuću promenu kursa tako što će zameniti svoje glavne savetnike u kampanji". Ali, malo bi to koga zadovoljilo, jer glavni razlog zabrinutosti je Bajdenova starost.

U proteklih nekoliko meseci, diplomate i drugi zvaničnici koji su iza kulisa imali posla sa Bajdenom, "primetili su da je on sve više delovao zbunjeno ili bezvoljno, ili da bi izgubio nit razgovora", pri čemu se činilo da su propusti "sve češći, sve izraženiji i još više zabrinjavajući", objavio je "Njujork tajms".

image