Svet

Berlin eskalira napetosti: Nemačka blokirala prodaju Folksvagenove podružnice Kini

Privremene više carine na kineska električna vozila će biti uvedene od 4. jula
Berlin eskalira napetosti: Nemačka blokirala prodaju Folksvagenove podružnice Kini© Photo by Hu Xiaofei/VCG via Getty Images

Vlada Nemačke je danas blokirala dogovorenu prodaju odeljenja kompanije "MAN enerdži solušns" za proizvodnju gasnih turbina Kini "iz bezbednosnih razloga".

Za ovu podružnicu kompanije "Folksvagen" je bila zainteresovana kineska državna kompanija GHGT, prenosi Rojters.

Odluku Vlade Nemačke pozdravila je ministarka unutrašnjih poslova te zemlje Nensi Fezer, kao i ministar ekonomije Robert Habek koji je naveo da "važne tehnologije treba da budu zaštićene".

Evropska komisija je u junu navela da "kineska automobilska industrija profitira od neopravdanih državnih subvencija Pekinga i time nanosi štetu evropskim kompanijama", preneli su mediji.

Komisija se obratila kineskim vlastima kako bi razgovarala o ovim nalazima i istražila moguće načine za rešavanje navodnih problema u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Privremene više carine na kineska električna vozila će biti uvedene od 4. jula.

Ove mere će postati trajne nakon četiri meseca od uvođenja privremenih carina.

Bivši kineski ministar nauke i tehnologije Van Gang, koji se smatra ocem kineske industrije električnih automobila, pozvao je Kinu i Evropu da nastave pregovore o investicionom sporazumu kao načinu za rešavanje trgovinskih tenzija, zaključujući da su najavljene carine "politički motivisane".

image