Svet

Trampa bi na izborima mogla da pobedi samo — Mišel Obama

Novo istraživanje "Ipsosa" i Rojtersa pokazalo je da oko 42 odsto birača ima pozitivno mišljenje o Trampu, u poređenju sa samo 38 odsto onih koji imaju pozitivno mišljenje o Bajdenu
Trampa bi na izborima mogla da pobedi samo — Mišel Obama© Tajug/AP Photo/Charles Dharapak, File

Mišel Obama, supruga bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, jedini je potencijalni kandidat demokrata koji bi mogao da pobedi republikanca Donalda Trampa na izborima u novembru, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli Rojters i Ipsos.

Među demokratskim biračima raste zabrinutost nakon debate predsednika SAD Džozefa Bajdena sa Trampom, u kojoj je 81-godišnji aktuelni američki predsednik delovao slabašno i zbunjeno, i mučio se da spoji i završi koherentne rečenice.

Kompanija za istraživanje tržišta Ipsos je 1. i 2. jula za Rojters anketirala reprezentativni uzorak od 1.070 odraslih Amerikanaca, uključujući 892 registrovana glasača, 348 demokrata, 322 republikanca i 303 nezavisna birača.

Prema anketi, ako bi se izbori održali u ovom trenutku, Bajden i Tramp bi osvojili po oko 40 odsto glasova.

Međutim, kako pokazuje istraživanje, skoro trećina demokrata smatra da bi Bajden trebalo da potpuno ispadne iz trke i da demokrate predlože novog kandidata.

Čini se da većina potencijalnih Bajdenovih zamena nema podršku javnosti potrebnu da se pobedi Tramp.

U hipotetičkim okršajima sa Trampom, potpredsednica SAD Kamala Haris izgubila bi za jedan procentni poen, dok bi ostali, poput guvernera Kalifornije Gavina Njusoma i guvernera Mičigena Grečen Vitmer, prošli još gore.

Jedina osoba koja bi mogla da pobedi Trampa je Mišel Obama, pokazuje anketa.

Kada bi ona bila demokratski kandidat, pokazuje najnovije istraživanje, oko 50 odsto registrovanih birača reklo bi da bi glasalo za nju, u poređenju sa 39 odsto onih koji su rekli da bi u tom slučaju glasali za Trampa.

Čini se da bivša prva dama takođe ima bolji imidž u javnosti od ostalih kandidata.

Istraživanje "Ipsosa" i Rojtersa je pokazalo da oko 42 odsto birača ima pozitivno mišljenje o Trampu, u poređenju sa samo 38 odsto onih koji imaju pozitivno mišljenje o Bajdenu.

Ipak, o Mišel je 55 odsto ispitanih imalo pozitivno mišljenje.

U međuvremenu, Bajden i njegov tim su nagovestili da ne planiraju da odustanu od trke uprkos prošlonedeljnoj debati.

Mediji, međutim, sugerišu da mnogi glavni demokratski donatori žele da se Bajden smeni, a čak su i njegovi saveznici, uključujući bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu, navodno govorili ljudima u privatnim razgovorima da Bajden ne može da pobedi.

image