Svet

Šolc jasan: Kapitulaciju Ukrajine nikad nećemo da podržimo

Nemački kancelar je ovako odgovorio na Putinov predlog za okončanje rata, koji je nazvao "čudnim mirovnim predlogom"
Šolc jasan: Kapitulaciju Ukrajine nikad nećemo da podržimo© Tanjug/Dnipro Regional Administration via AP

Nemačka neće podržati prekid vatre koji bi imao za cilj kapitulaciju Ukrajine, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu.

"Po mom mišljenju, prekid vatre koji ima za cilj kapitulaciju Ukrajine je sporazum koji Nemačka nikada ne bi trebalo da podrži", rekao je nemački kancelar.

On je ovako odgovorio na Putinov predlog za okončanje rata, koji je nazvao "čudnim mirovnim predlogom" i dodao da ovo pokazuje "koliko cinično ljudi tamo razmišljaju".

Šolc je dodao da predsednik Rusije govori o mirovnim pregovorima samo da bi se rat nastavio.

"Nećemo to dozvoliti", rekao je Šolc.

Podsećamo, Šolc je ranije odbio raspoređivanje nemačkih vojnika u ratnu zonu nakon najave francuskog predsednika Emanuela Makrona da želi da pošalje vojsku u Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin prošlog meseca izneo je nove predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini.

"Do prekida vatre u Ukrajini će doći u onom trenutku kada Ukrajina potpuno izvede vojsku sa teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i iz Donjecke i Luganske narodne republike. Takođe, Kijev mora zvanično da obavesti Moskvu o garancijama ne ulaska u NATO", naveo je predsednik Rusije.

U ovom slučaju Rusija će garantovati nesmetan izlazak ukrajinskih snaga sa teritorije ovih regiona, poručio je predsednik.

image