Svet

Izbori u Velikoj Britaniji: Sunak i torijevci pred istorijskim porazom, laburistima se smeši pobeda

Opozicioni laburisti bi mogli da ostvare najubedljiviju izbornu pobedu u Velikoj Britaniji u poslednjih skoro dvesta godina, pokazuju rezultati istraživanja
Izbori u Velikoj Britaniji: Sunak i torijevci pred istorijskim porazom, laburistima se smeši pobeda© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Građani Velike Britanije danas glasaju na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje povratak laburista na vlast posle 14 godina vladavine konzervativaca.

Birališta su otvorena u sedam časova po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 22 časa kada će izlazne ankete dati snažne naznake rezultata glasanja.

Premijer Riši Sunak je izbore raspisao pre samo šest nedelja, u trenutku kada se Velika Britanija suočava sa mnoštvom problema - uključujući slab ekonomski rast, visoku inflaciju i porast broja ilegalnih imigranata.

Istraživanja pokazuju da bi vladajuća Konzervativna partija mogla da doživi pravi debakl, a prema nekim procenama ona bi mogla da osvoji manje od 100 poslaničkih mesta u Parlamentu koji čini 650 poslanika.

Laburistima se, s druge strane, predviđa istorijska pobeda, kakva nije zabeležena u poslednje sto devedeset dve godine. Stranka Kira Starmera mogla bi da premaši četiri stotine mandata.

Međutim, ankete pokazuju i da mnogi glasači jednostavno žele promene, što znači da bi Starmer mogao da stupi na funkciju sa jednom od najdužih lista problema za rešavanje u britanskoj istoriji, ali bez velike podrške ili finansijskih resursa da se sa njima i izbori.

"Danas Britanija može da započne novo poglavlje", rekao je Starmer glasačima u saopštenju u četvrtak. "Ne možemo sebi da priuštimo još pet godina pod konzervativcima. Promena će se dogoditi samo ako glasate za laburiste".

Konzervativci su tokom kampanje bili opterećeni skandalima, jer su ljudi bliski premijeru i kandidatima torijevaca optuženi da su se kladili na vreme održavanja izbora, što je dovelo do policijske istrage. 

Sunak je, takođe, napustio obeležavanje 80-te godišnjice Dana D u Francuskoj početkom juna kako bi britanskim medijima dao predizborni intervju, što je naišlo na loše reakcije u javnosti.

Britanski premijer je optužio laburiste da žele da podignu poreze, čime bi doveli u pitanje ekonomski oporavak Velike Britanije. Međutim, takve poruke očigledno nisu ostavile značajniji utisak na birače.

Očekuje se da bi, pored laburista, i druge opozicione partije mogle da naprave dobar rezultat na današnjim izborima - pre svega Liberalne demokrate i Reformska partija Najdžela Faraža.

image