Svet

Stručnjaci upozoravaju: Ukrajina ne bi trebalo da postane članica NATO-a

U otvorenom pismu se tvrdi da su širenje NATO-a i želja mnogih da uključe Ukrajinu u Alijansu bili glavni motivi za rusku intervenciju u toj zemlji
Stručnjaci upozoravaju: Ukrajina ne bi trebalo da postane članica NATO-aGetty © STR/NurPhoto

Na inicijativu višeg saradnika Fondacije Karnegi Stivena Verthajma, 60 eksperata je potpisalo otvoreno pismo kojim se upozorava da predstojeći samit NATO-a ne bi trebalo da se zloupotrebi kako bi se afirmisalo članstvo Ukrajine.

U pismu se navodi da bi članstvo Ukrajine u tom savezu Kijevu dalo garancije koje bi mogle da dovedu do izbijanja trećeg svetskog rata, i koje bi obavezale SAD da učestvuju u ratu protiv Rusije.

U pismu se navodi da bi članstvo Ukrajine u NATO-u "umanjilo bezbednost Sjedinjenih Američkih Država i NATO saveznika, uz značajan rizik za sve", dok se izražava sumnja da bi članstvo Ukrajine u NATO-u odvratilo budući sukob.

U pismu se tvrdi da su širenje NATO-a i želja mnogih da uključe Ukrajinu u Alijansu bili glavni motivi za rusku intervenciju u toj zemlji. Navodi se i da što pre članstvo Ukrajine bude skinuto sa dnevnog reda, to će pre biti uspostavljen mir.

U pismu se kritikuju emocionalni argumenti za članstvo Ukrajine u NATO-u: "Svrha NATO-a nije da signalizira poštovanje prema drugim zemljama, već odbrana teritorije Alijanse i jačanje bezbednosti država članica."

Pismo su, između ostalih, potpisali bivši američki senator Džim Veb, teoretičar međunarodnih odnosa Džon Mišajmer, stručnjaka za spoljne poslove Džon Halsman i urednik "Amerikan konzervativa" Sumantra Maitra.

image