Svet

Bajden mora da ima demenciju! Anketa "Dejli mejla" ukazuje na sve dublju krizu posle debate

Rezultati ankete britanskog "Dejli mejla" otkrili su da oko 52 odsto ispitanika veruje da su za Bajdenov debakl krivi demencija, a samo 10 odsto ispitanika veruje u navode Bele kuće da je uzrok lošeg nastupa protiv Trampa prehlada
Bajden mora da ima demenciju! Anketa "Dejli mejla" ukazuje na sve dublju krizu posle debatewww.globallookpress.com © Artem Priakhin/Keystone Press Agency

Većina američkih glasača ubeđena je da je za katastrofalni nastup aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena u debati protiv njegovog prethodnika Donalda Trampa prošlog četvrtka, glavni krivac demencija, a ne prehlada ili iscrpljenost zbog preteranih priprema.

Prema rezultatima ankete britanskog "Dejli mejla" koji je na uzorku od 1.000 potencijalnih glasača sprovela agencija "Džej El Partners", samo 10 odsto ispitanika veruje u navode Bele kuće da je prehlada uzrok mucanja, povremene blokade ili pokušaja da zadrži tok misli tokom 90-minutnog obračuna sa republikancem.

Istovremeno, anketa sprovedena tri dana posle debate, u periodu od 1. do 3. jula, pokazala je da je Tramp (78) povećao prednost u odnosu na 81-godišnjeg Bajdena na šest poena, produbljujući krizu sa kojom se suočava Bajdenov štab za reizbor. Rezultati ankete mogu da odstupe za 3,1 poen.

Bela kuća je već morala da otkloni sumnju da je predsednik nesposoban, kako se Bajdenovo zdravlje ove nedelje našlo u središtu pažnje.

Bajden je posle debate pod intenzivnim pritiskom da se povuče iz izborne kampanje, a anketa otkriva da oko 52 odsto ispitanika veruje da je za njegov debakl kriva demencija, uključujući 17 odsto demokrata i više od polovine nezavisnih glasača.

"Debata je potvrdila ono čega su se glasači već plašili u vezi sa Bajdenom, a uvid u to da 52 odsto glasača misli da je njegov loš učinak bio posledica demencije, veoma je značajan, jer niko ne prihvata Bajdenove lične ili izgovore njegovog osoblja. Većinsko slaganje oko političkih ličnosti u Americi nije uobičajeno zbog visokog nivoa polarizacije. Oko Bajdenovog zdravlja su svi saglasni i to je problem koji neće nestati. Sada je većinsko i jedinstveno mišljenje da je Bajden mentalno bolestan", rekao je Džejms Džonson, suosnivač agencije koja je sprovela anketu.

image