Svet

NATO šalje u Kijev stalnog specijalnog izaslanika

Još nije poznato ko će biti imenovan na tu funkciju
NATO šalje u Kijev stalnog specijalnog izaslanika© Tanjug/Photo by Sean Gallup/Getty Images

NATO je odlučio da u Kijev pošalje stalnog specijalnog izaslanika koji će koordinisati pomoć Ukrajini, izjavio je portparol Alijanse.

Specijalni izaslanik će na licu mesta koordinisati političku i vojnu pomoć NATO-a Ukrajini, a još nije poznato ko će biti imenovan na tu funkciju, preneo je "Dojče vele".

Predstavništvo NATO-a brine se, između ostalog, o kontaktima s ukrajinskim ministarstvima i trebalo bi da "podstiče politički dijalog i praktičnu saradnju Ukrajine sa Alijansom".

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije uspeo da podstakne sve članice Alijanse da obećaju višegodišnju vojnu pomoć Ukrajini: članice su uoči samita u Vašingtonu uspele samo da se dogovore da će u idućoj godini obezbediti pomoć u iznosu od najmanje 40 milijardi evra, piše nemački list.

Konkretan dogovor o tome koliko će koja zemlja članica da izdvoji nije mogao da bude postignut, saznaje se iz krugova Alijanse.

Američki ministar obrane Lojd Ostin izjavio je da će njegova zemlja uskoro Ukrajini staviti na raspolaganje dodatnu vojnu pomoć vrednu oko 2,3 milijarde dolara.

SAD su do sada poslale vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od više od 50 milijardi dolara.

image