Svet

Bajden rekao da je ponosan što je "crna žena"

Američki predsednik je naizgled "pobrkao lončiće" dok je pokušavao da se osvrne na svoju potpredsednicu Kamalu Haris i svoje vreme u administraciji Baraka Obame
Bajden rekao da je ponosan što je "crna žena"Getty © Michael Ciaglo/Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden dao je niz intervjua i održao kratak govor povodom Dana nezavisnosti SAD četvrtog jula u četvrtak, pa sve to izgleda kao pokušaj da uveri glasače u svoje mentalne sposobnosti usled katastrofalne TV debate s Donaldom Trampom.

"Imao sam lošu noć.... A činjenica je da sam, znate, zeznuo stvar", rekao je Bajden u intervjuu za "Erl Ingram šou", nakon što su njegovi pomoćnici nedelju dana nudili razne izgovore za Bajdenov katastrofalni performans, koji idu od navodnog preopterećenja pripremama, do manje prehlade i "džet lega" zbog pređašnjeg putovanja.

Tokom odvojenog intervjua za radio stanicu iz Filadelfije, američki lider, inače sklon gafovima, borio se da pronađe pravu reč dok je očigledno pokušavao da se osvrne na potpredsednicu Kamalu Haris i da se priseti svog vremena u administraciji Baraka Obame.

"Uzgred, ponosan sam što sam, kao što sam rekao, prvi potpredsednik, prva crna žena... koja je služila sa crnim predsednikom. Ponosan što imam veze s u prvom crnom ženom u Vrhovnom sudu. Toliko toga možemo da uradimo jer... gledajte, mi smo Sjedinjene Američke Države", rekao je Bajden.

Američki predsednik je takođe održao četvorominutni govor u Beloj kući tokom kojeg se osvrnuo na svoju prošlomesečnu posetu Normandiji na 80. godišnjicu Dana D, ali je naizgled skrenuo sa teme i nekoliko puta izgubio tok misli, i u jednom trenutku čak nazvao svog rivala Trampa "kolegom".

"I uzgred, znate da sam bio na onom groblju iz Prvog svetskog rata u Francuskoj, i... onom na koje jedan naš kolega, bivši predsednik, nije želeo da ode i bude tamo... Verovatno nije trebalo to da kažem", rekao je Bajden pre nego što je naglo prekinuo priču i nastavio sa svojim pripremljenim govorom.

Na još jednom snimku koji je izazvao negodovanje na internetu, Bajden je pozdravio publiku s: "Ho, ho, ho! Srećan Dan nezavisnosti!", nakon što ga je Kamala Haris greškom predstavila kao svog potpredsednika.

Zabrinutost oko toga da li 81-godišnji Bajden može da uspešno izvede predizbornu kampanju i izdrži još četiri godine na funkciji porasla je nakon TV Debate s Donaldom Trampom, tokom koje je aktuelni predsednik SAD zamuckivao i gubio tok misli u više navrata.

image