Svet

Turska ponovo preti: Ukoliko se ne povučete, učinićemo sve što je neophodno

Novi sukob Turske i Grčke oko egejskih ostvra, Atina i Ankara razmenile oštre reči
Turska ponovo preti: Ukoliko se ne povučete, učinićemo sve što je neophodnowww.globallookpress.com © Sha Dati

Turska je upozorila Grčku da prestane sa militarizacijom ostrva u Egejskom moru, a ukoliko do toga ne dođe Ankara će "uraditi ono što je neophodno".

"Ili će Grčka napraviti korak unazad i poštovati sporazume, ili ćemo mi učiniti ono što je neophodno", izjavio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu, prenosi Turska radio-televizijska korporacija (TRT).

"Nastavićemo da preduzimamo neophodne korake, uključujući u okviru međunarodnih organizacija, ali i na terenu", rekao je turski ministar.

Grčka vojska nedavno je sprovela vojne vežbe na egejskim ostrvima Rodos i Lezbos, koje se nalazi nedaleko od turske obale. Ankara tvrdi da su ta ostrva demilitarizovana u skladu sa međunarodnim pravom, kao i da Grčka na njima ne bi smela da raspoređuje svoje naoružanje i vojne snage.

Atina odgovara da ona svoja ostrva samo brani od potencijalnog turskog napada, u isto vreme optužujući Tursku da drži značajne vojne snage na svojim zapadnim obalama, nedaleko od grčkih ostrva, prenosi AP.

Čavušoglu tvrdi da su ova ostrva, koja su postala deo Grčke u skladu sa sporazumima iz Lozane i Pariza, njoj data pod uslovom da budu demilitarizovana, kao i da je Grčka "direktno prekršila" ova dva dokumenta. Grčka je svoje oružje na ostrvima rasporedila i pored njihovog demilitarizovanog statusa, što znači da oni "ne žele mir", rekao je turski ministar.

Sa druge strane, Grčka negira ove optužbe i tvrdi da u potpunosti poštuje svoje međunarodne obaveze, dodajući da Atina ne provocira svog suseda niti gomila trupe na njegovim obalama.

"Nezamislivo je optužiti Grčku za podizanje tenzija u Egejskom moru, kada je Turska ta koja dovodi u pitanje i sam grčki suverenitet na egejskim ostrvima", rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis, prenosi "Politiko".

Iako su obe države članice NATO-a, Grčka i Turska se već decenijama imaju niz bilateralnih sukoba, uključujući neslaganja oko pomorskih granica, ekskluzivnih ekonomskih zona i pitanja Kipra.

image