Svet

Novi test za Bajdena: Intervju za Ej-Bi-Si

Amerikanci s nestrpljenjem čekaju da vide kako će izgledati predsednikov "spontani" razgovor s televizijskom ekipom
Novi test za Bajdena: Intervju za Ej-Bi-Si© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Lider Sjedinjenih Država Džozef Bajden, u nastojanju da ublaži štetu koju je izazvao nastupom na prvoj predsedničkoj debati, daće intervju kući Ej-Bi-Si ne bi li uverio Amerikance da nema kognitivnih problema, to jest da je sposoban da se takmiči za novi mandat u Beloj kući a protiv Donalda Trampa.

Naime, tokom putovanja u Medison, gde će održati predizborni skup, pratiće ga ekipa pomenute televizije i razgovarati s njim, a veliku pažnju izaziva činjenica da se Bajden inače oslanja na teleprompter, što mu sada neće biti na raspolaganju, prenosi Rojters.

Dok Bajden insistira na tome da ostaje u trci i da njegovo zdravlje nije ozbiljno narušeno, pod velikim je pritiskom da se povuče i otvori put svojoj 59-godišnjoj potpredsednici Kamali Haris.

Neki donatori javno iznose svoje nezadovoljstvo zbog Bajdenove kandidature zaustavljajući finansiranje ili tražeći moguće alternative u Demokratskoj partiji. "Najsvežiji" primer je naslednica kompanije Dizni Abigejl Dizni koja je najavila da će obustaviti donacije demokratama dok sadašnji predsednik SAD ne odustane od trke za reizbor.

Bajdenu okreću leđa i neki od najbližih saradnika – bivše predsedavajuća Predstavničkom domu Nensi Pelosi takođe je postavili pitanja o njegovom zdravlju.

Šef Bele kuće pravdao je svoj loš nastup na debati umorom i neispavanošću jer je prethodno boravio u Evropi.

Konvencija Demokratske partije zakazana je za 19. avgust i na njoj bi trebalo formalno da se izabere kandidat za predstojeće predsedničke izbore.

Pored brojnih istraživanja javnog mnjenja koja su ukazuju da je Tramp u znatnoj prednosti u odnosu na Bajdena, posebno je zabrinjavajuća interna anketa koju su naručile demokrate a koja je pokazala je Tramp mnogo vodi u svim kolebljivim državama.

Druga debata Bajden–Tramp zakazana je za 10. septembar a izbori su 5. novembra.

image