Svet

Džeremi Korbin trijumfovao nad bivšom strankom na izborima u Britaniji

Nezavisni poslanik je pobedio protivkandidata iz Laburističke stranke i upozorio novoimenovanog premijera Kira Starmera da ne nudi pravu alternativu dosadašnjoj ekonomskoj politici konzervativne vlade
Džeremi Korbin trijumfovao nad bivšom strankom na izborima u BritanijiGetty © Guy Smallman

Bivši lider Laburističke partije Džeremi Korbin zadržao je mesto u britanskom parlamentu nakon što se kandidovao kao nezavisni kandidat na opštim izborima, koji su održani u četvrtak.

Korbin je osvojio 24.120 glasova u londonskoj izbornoj jedinici Islington Nort, daleko ispred laburističkog kandidata Prafula Nargunda, koji je dobio 16.873 glasa. Izlaznost u ovoj izbornoj jedinici iznosila je 67,5 odsto, što je četiri odsto manje nego 2019. godine, objavio je "Gardijan".

Korbin je predstavljao jedinicu Islington Nort još od 1983. godine. Poznat je po zalaganju za prava Palestinaca i po svojim antiratnim stavovima. Predvodio je laburiste od 2015. do 2020. godine, ali je smenjen sa funkcije, zbog optužbi za antisemitizam.

Korbin je odgovorio da su ove optužbe "dramatično preuveličane iz političkih razloga". Njegove pristalice su tvrdile da je Korbin žrtva kleveta partijskih rivala. Televizija Al Džazira je svojevremeno izvestila da iza pokušaja da se Korbin predstavi kao antisemita stoji Izrael.

Njegov naslednik na čelu laburista Kir Starmer zabranio mu je da se na ovogodišnjim izborima ponovo kandiduje u ime stranke. Korbin je u maju izbačen iz Laburističke stranke, nakon što je saopštio da će voditi kampanju kao nezavisni kandidat.

Posle izborne pobede, Korbin je izjavio da su, birajući ga po 11. put, birači iz Islington Norta "pokazali šta može da donese opreznija, razumnija i inkluzivnija politika."

"Ne mogu da budem više ponosan na ovu izbornu jedinicu nego što sam večeras, kao i na naš tim, koji je omogućio ovakav rezultat", dodao je.

Uprkos Nargundovom neuspehu u jedinici Islington Nort, laburisti su naneli težak poraz konzervativcima, izborivši prvu izbornu pobedu od 2005. godine, sa 412 mesta u parlamentu, što predstavlja ubedljivu većinu.

Kir Starmer je u petak dobio mandat od kralja Čarlsa III da formira vladu.

Na pitanje kakav će Starmer biti premijer, Korbin je odgovorio: "Videćemo šta će se događati."

Prema rečima Korbina, Starmer je izneo program koji je, "blago rečeno, tanak" i koji ne nudi ozbiljnu ekonomsku alternativu onome što je do sada radila vlada konzervativaca."

image