Svet

Džeremi Korbin: Izrael mora da okonča okupaciju Palestine

Nekadašnji lider laburista, poznat kao borac za prava Palestinaca, izjavio je da nije dovoljno osuditi nasilje već da je neophodno sagledati uzroke sukoba i s tim u vezi tražiti rešenje
Džeremi Korbin: Izrael mora da okonča okupaciju Palestinewww.globallookpress.com © Vuk Valcic

Bivši lider opozicione Laburističke partije Velike Britanije Džeremi Korbin ne samo da nije osudio napad Hamasa na Izrael već je istakao da je "prekid okupacije" jedini način da se okonča izraelsko-palestinski sukob, piše "Politiko".

Korbin, koji je vodio laburiste od 2015. do 2019, događaje u Izraelu i Palestini je opisao kao "duboko alarmantne", te pozvao na "trenutni prekid vatre i deeskalaciju".

"Potreban nam je izlaz iz ovog tragičnog ciklusa nasilja: okončanje okupacije je jedino sredstvo za postizanje pravednog i trajnog mira", napisao je on na Iksu (Tviteru) misleći na izraelsku dugotrajnu blokadu Gaze.

Potom je, govoreći na konferenciji levičarske grupe Momentum koja podržava laburiste rekao da nije suština da se samo osudi bilo koji akt nasilja širom sveta.

"Morate sagledati uzroke ratova, u Jemenu, u Ukrajini, kao i trenutne strašne situacije u Izraelu i Palestini. Mislim da je jedini način da se ona okonča tako što će Izrael prekinuti s okupacijom Palestine", istakao je Korbin.

Inače, nekadašnji lider laburista poznat je kao borac za prava Palestinaca, a pošto je napustio stranku pokrenuo je levičarski Projekat "Mir i pravda", čiji je cilj da radi na jačanju solidarnosti i stvaranju pravednijeg sveta.

image