Svet

Nju Delhi otkrio detalje Modijeve posete Rusiji

Indijski premijer putuje u prvu zvaničnu posetu Moskvi od početka sukoba u Ukrajini
Nju Delhi otkrio detalje Modijeve posete RusijiGetty © Ramil Sitdikov/Host Photo Agency/Ria Novosti

Nju Delhi je danas otkrio ključne detalje predstojeće posete indijskog premijera Narendre Modija Rusiji. Biće to prva inostrana poseta indijskog lidera otkako je prošlog meseca po treći put izabran za premijiera.

Modi će stići u Moskvu u ponedeljak, nakon čega će prisustvovati večeri koju će prirediti ruski predsednik Vladimir Putin. Narednog dana premijer će se sastati sa ljudima iz indijske dijaspore koji žive u Moskvi i položiti venac na grob Neznanog vojnika.

Predstojeća poseta će biti prva poseta Modija Rusiji od izbijanja sukoba u Ukrajini. Poslednji susret su imali 2021. godine, kada je Putin posetio Nju Delhi. Indija pridaje "veliku važnost" ovom putovanju, izjavio je u petak indijski ministar spoljnih poslova Vinaj Mohan Kvatra.

Potom će uslediti razgovori dvojice lidera, kao i razgovori na nivou delegacija, otkrio je indijski ministar, dodajući da će se "razmatrati čitav niz odnosa." Razgovori o bilateralnim odnosima obuhvatiće saradnju u oblasti odbrane, kao i o investicijama, obrazovanju i kulturi.

Očekuje se da će Modi pokrenuti i pitanje Indijaca koji su uključeni u rat Rusije i Ukrajine i da će tražiti da se oni bezbedno vrate. Prošlog meseca Nju Delhi je saopštio da su u sukobu ubijena dva indijska državljana i pozvao svoje građane da "budu oprezni."

Uoči Modijeve posete Rusiji, ministri spoljnih poslova Subrahmaniam Džaišankar i Sergej Lavrov razgovarali su o bilateralnim pitanjima na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani.

Nju Delhi je nastavio da održava veze sa Moskvom uprkos pritiscima sa Zapada. Bilateralna trgovina između Rusije i Indije prošle godine je dosegla 65 milijardi dolara, uglavnom zbog povećane kupovine ruskog uglja i nafte.

Indija je odbila da potpiše završni dokument na švajcarskom mirovnom samitu o sukobu u Ukrajini, jer Rusija nije bila pozvana da na njemu učestvuje. Indijsko rukovodstvo je istaklo da se sukob mora rešiti dijalogom i diplomatijom, i da se sa rešenjem moraju saglasiti obe strane.

Nju Delhi se uzdržao i glasanja za rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) u kojima se osuđuje Rusija.

image