Svet

Bajden: Odustaću od izborne trke samo ako me Gospod Bog pita

Demokratski kandidat Džozef Bajden više o svojoj kandidaturi govorio je u intervjuu za Ej-Bi-Si
Bajden: Odustaću od izborne trke samo ako me Gospod Bog pitaGetty © Kyle Mazza/Anadolu

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da bi odustao od kandidature za reizbor ako "Gospod Bog dođe" i kaže mu da to uradi. Mislim da niko nije kvalifikovaniji od mene da pobedi Donalda Trampa, ocenio je Bajden u intervjuu američkoj televiziji.

Demokratski kandidat Džozef Bajden je u intervjuu za Ej-Bi-Si potvrdio odlučnost u nameri da pobedi republikanskog protivkandidata Donalda na Trampa na izborima za predsednika u novembru, ali je malo učinio da ublaži zabrinutost demokrata.

Svoj nastup na debati sa Trampom ponovo je nazvao "lošom epizodom". "Nema naznaka bilo kakvog ozbiljnog stanja. Bio sam iscrpljen. I nisam slušao svoje instinkte u pogledu pripreme i, i loša noć", rekao je Bajden.

"Upravo sam imao lošu noć. Ne znam zašto", dodao je Bajden promuklim glasom, otežano izgovarajući pojedine reči.

Novinar Džordž Stefanopoulos je više puta ispitivao Bajdena o tome da li je bio realan u svom uverenju da može da pobedi Trampa, s obzirom na rezultate anketa i zabrinutost u Demokratskoj partiji.

"Mislim da niko nije kvalifikovaniji", ocenio je Bajden i istakao da su ankete netačne.

Upitan da li bi odustao ako kolege demokrate ocene da bi njegovo učešće u trci za predsednika ugrozilo njihove šanse na izborima za Kongres, Bajden je rekao: "Ako Gospod Bog dođe i kaže mi, ja bih to mogao učiniti".

Na pitanje kako će se osećati ako ostane u trci, a Tramp pobedi, Bajden je odgovorio da će osećati da je dao sve od sebe i da je uradio posao najbolje što je mogao.

Dok Bajden odbacuje mogućnost da se povuče iz kampanje, u stranci većaju ko bi mogao da uskoči kao zamena. Ankete nisu naklonjene Kamali Haris, ali jesu Mišel Obami. Stranački model nominacije komplikuje izbor drugog kandidata.

image