Svet

Bajden: Svaki dan za mene je kognitivni test

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je i da ga lekari prate gde god da ode, kao i da ima stalnu procenu onoga što radi
Bajden: Svaki dan za mene je kognitivni testGetty © Justin Sullivan

Predsednik SAD Džozef Bajden pokušao je da odagna zabrinutost u vezi sa svojim godinama i kognitivnim sposobnostima nakon njegovog, blago rečeno, lošeg nastupa u prošlonedeljnoj debati protiv Donalda Trampa.

U dugo očekivanom intervjuu sa Džordžon Stefanopulosom na Ej-Bi-Si njuzu, američki lider je fijasko u debati označio kao sopstvenu krivicu, insistirajući na tome da je to jednostavno bila "loša epizoda", jer je bio "iscrpljen, bolestan i prehlađen", te da nastup ni na koji način ne ukazuje na neko ozbiljno stanje.

Bajden je izjavio i da ga "lekari prate gde god da ode", a posle debate su mu rekli da je samo "iscrpljen", ali ništa ozbiljnije.

"Imam stalnu procenu onoga što radim. Ne ustručavaju se da mi kažu ako nešto nije u redu", kazao je američki predsednik.

Na direktno pitanje da li je spreman da uradi neurološki test kako bi dokazao Amerikancima da je dorastao poslu, Bajden je izbegao pitanje tvrdeći da "ima kognitivni test svakog dana".

"Svaki dan imam taj test", ponovio je Bajden kada je ponovo upitan i dodao: "Ne samo da vodim kampanju, već i upravljam svetom, a to nije hiperbola".

Ceo intervju je išao u krug, a Stefanopulos je više puta pitao Bajdena da li veruje da je u dovoljno dobroj formi da pobedi Trampa, dok je Bajden stalno citirao svoj dosadašnji rekord i prkosno odbacivao ideju da bi mogao da napusti trku zbog sve lošijih anketa.

Bajden je takođe rekao da ne veruje rezultatima anketa koje su pokazale da zaostaje za Trampom, tvrdeći da je izborna trka "neizvesna" i da je on "najkvalifikovanija osoba koja može da ga pobedi".

image