Svet

Aerodrom u Milanu dobija Berluskonijevo ime

Vest je saopštio ministar saobraćaja Italije i nekadašnji Berluskonijev saveznik Mateo Salvini
Aerodrom u Milanu dobija Berluskonijevo ime© Riccardo Fabi/NurPhoto via Getty Images

Aerodrom Milano- Malpensa, najveći međunarodni aerodrom u Italiji, poneće ime bivšeg italijanskog premijera, pokojnog Silvija Berluskonija.

Da će nekadašnji lider Italije koji je vodio četiri vlade, od 1994. do 2011. dobiti ovu počast, saopštio je ministar saobraćaja i dugogodišnji Berluskonijev saveznik, Mateo Salvini, lider desničarske stranke Liga.

On tvrdi i da je region Lombardija kome pripada Milano, dobio odobrenje italijanske uprave civilnog vazduhoplovstva da preimenuje aerodrom čast Berluskonija.

"Pošto je konačna odluka na ministru saobraćaja, ja sam spremna da na nju stavim moj potpis, sa ponosom i emocijama, u znak sećanja na mog prijatelja Silvija, velikog biznismena, velikog građanina Milana i velikog Italijana", naveo je Salvini na društvenoj mreži Iks, uz fotografije Berluskonija i aerodroma u Milanu.

Berluskoni koji je preminuo prošle godine u svojoj 86. godini, bio je lider stranke desnog centra Forca Italija, i smatraju ga za jednu od ličnosti koje su izazivale najveće kontroverze. Hvaljen je zbog harizme i snage volje, ali, bilo je i onih koji su ga kritikovali tvrdeći da je populista.

image