Svet

Novi holandski ministri posetili Kijev: "Podrška Ukrajini ostaje čvrsta"

Holandija je bila jedan od inicijatora međunarodne koalicije za snabdevanje Ukrajine avionima F-16. Odlazeća holandska vlada saopštila je da će prvi od 24 obećana aviona biti isporučen uskoro
Novi holandski ministri posetili Kijev: "Podrška Ukrajini ostaje čvrsta"Getty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Novoimenovani holandski ministri odbrane i spoljnih poslova, Ruben Brekelmans i Kaspar Veldkamp, rekli su da će podrška Holandije Ukrajini ostati "čvrsta".

Holandija je jedan od ključnih saveznika Ukrajina, ali je prošlogodišnja pobeda desnice na izborima dovela u pitanje njenu posvećenost, piše Rojters.

Tokom svoje prve posete Kijevu, holandski ministri su održali su sastanke sa Vladimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima.

"Moja poruka svim zvaničnicima u ukrajinskoj vladi je da Holandija stoji uz Ukrajinu i da će nastaviti da podržava Ukrajinu politički, vojno, finansijski i moralno", rekao je Veldkamp za Rojters.

Brekelmans je rekao da je u toku rad na snabdevanju Ukrajine borbenim avionima F-16 i pomoći u daljem jačanju njene protivvazdušne odbrane.

"Želeo sam da naglasim da je naša podrška Ukrajini čvrsta. Ona neće biti dovedena u sumnju", rekao je Brekelmans.

Holandija je bila jedan od inicijatora međunarodne koalicije za snabdevanje Ukrajine avionima F-16. Odlazeća holandska vlada saopštila je da će prvi od 24 obećana aviona biti isporučen uskoro.

Brekelmans je odbio da iznese bilo kakve detalje ili konkretne datume iz bezbednosnih razloga, navodi Rojters.

Zelenski je u petak rekao da želi da udvostruči kapacitete protivvazdušne odbrane tokom leta.

Holandija će takođe uskoro isporučiti tri lansera i jedan radarski sistem, rekao je Brekelmans, dodajući da su u pregovorima sa drugim partnerima kako bi formirali međunarodnu koalicija za isporuku sistema "patriot".

image