Svet

Ispravka: Stoltenberg nije pretio svetskim ratom

Odlazeći generalni sekretar NATO-a rekao je da je jedini način da se postigne mir da Putin izgubi.
Ispravka: Stoltenberg nije pretio svetskim ratom© Tanjug/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

Na našem portalu objavljen je članak pod naslovom “Stoltenberg preti svetskim ratom: Putin mora da izgubi na bojnom polju”, za koji se ispostavilo da je “dezinformacija” i “klikbejt” kako tvrdi portal raskrinakvanje.me.

"To je preduslov za bilo kakvo buduće članstvo Ukrajine", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Si-Bi-Es. On je naveo da se donose važne odluke o povećanju podrške Ukrajini i najavio da će NATO preduzeti koordinaciju bezbednosne pomoći Ukrajini, te da će biti uspostavljena komanda u Nemačkoj sa logističkim centrima na istoku Alijanse. Na pitanje o poseti mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, Stoltenberg je kazao da je Orban sam stavio do znanja da nije otišao u posetu u ime NATO-a. "Različiti NATO saveznici komuniciraju sa Moskvom na različite načine. Za mene je važno da su se svi saveznici saglasili da moramo da učinimo više za Ukrajinu, kako po pitanju nove obuke i pomoći, tako i sa dugoročnim obećanjima", rekao je Stoltenberg u susret NATO samitu koji će se desiti sledeće sedmice u Vašingtonu.

Kako je rekao, jedini način da se postigne mir je da se Putin ubedi da neće pobediti na bojnom polju. "On mora da sedne i prihvati rešenje po kojem je Ukrajina suverena, nezavisna država u Evropi, a jedini način da se Putin ubedi da neće pobediti na bojnom polju je vojna podrška Ukrajini", kaže Stoltenberg.

Iz navedenog je jasno da Stoltenberg nije “pretio svetskim ratom”, niti se to može zaključiti iz njegovog intervjua, već je ponovio određene stavove koji su javnosti poznati od ranije. Reči kao što su “pretnja” ili “svetski rat” se uopšte ne pominju, osim u naslovnoj konstrukciji, koju smo nakon ove analize ispravili.

image