Svet

Filipini i Japan potpisali odbrambeni sporazum

Sporazum o uzajamnom pristupu teritorijama dve zemlje (RAA) potpisali su filipinski ministar obrane Žilberto Teodoro i japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava
Filipini i Japan potpisali odbrambeni sporazumGetty © Lisa Marie David - Pool

Filipini i Japan potpisali su sporazum koji im omogućava da rasporede snage na teritorijama obeju zemalja, što predstavlja prekretnicu u bezbednosnim odnosima u Indo-pacifičkom regionu u eri rastućih napetosti, izjavio je u ponedeljak predstavnik za javnost filipinskog predsednika.

Sporazum o uzajamnom pristupu teritorijama dveju zemalja (RAA) potpisali su filipinski ministar obrane Žilberto Teodoro i japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava, na ceremoniji u predsedničkoj palati u Manili, kojoj je prisustvovao i predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi, prenosi Rojters.

Ovaj sporazum olakšava vojnu saradnju i ulazak stranog vojnog osoblja i opreme na teritorije Filipina i Japana.

Sporazum RAA, prvi te vrste koji je Japan potpisao sa nekom azijskom zemljom, stupiće na snagu nakon ratifikacije u skupštinama država potpisnica, saopštili su zvaničnici.

Rojters ocenjuje da bi japansko vojno prisustvo na Filipinima moglo pomoći Filipinima da se suprotstave kineskom uticaju u Južnom kineskom moru.

image