Svet

Kako je plan o novim merama protiv ruske nafte zavadio Ameriku?

Bajden bi voleo da Rusiji oduzme deo prihoda, ali ne bi voleo da iznervira svoje birače - vozače
Kako je plan o novim merama protiv ruske nafte zavadio Ameriku?© Lars Klemmer/picture alliance via Getty Images

Zvaničnici američkog Ministarstva finansija predložili su nove mere protiv ruskog naftnog sektora sa ciljem da osakate flotu starih naftnih tankera koji uprkos zapadnim sankcijama pomažu u isporuci ruskog crnog zlata širom sveta, piše "Njujork tajms".

Ideja im je da kazne Rusiju i umanje njene prihode, a glavni problem to što ne znaju kako bi takva avantura mogla da utiče na cene energenata uoči novembarskih predsedničkih izbora.

Trezor bi želeo da to urade delimično, ciljajući takozvanu flotu tankera u senci koja omogućava Rusiji da prodaje naftu iznad granice cene od 60 dolara po barelu koju su Sjedinjene Države i njeni saveznici nametnuli 2022.

Svrha te granice bila je da se ograniči profit Moskve od izvoza ovog energenta, a istovremeno i da omogući da ruska nafta ostane na tržištu, kako bi se sprečio globalni cenovni šok. Rusija je ipak zaobišla ova ograničenja, a planovi Zapada na čelu sa SAD, kao i kada su u pitanju drugi oblici sankcija, su se izjalovili.

Dok zvaničnici Ministarstva finansija žele da izbace ruske tankere iz pogona, ekonomski savetnici u Beloj kući brinu da bi takvim potezima rizikovali povećanje cena nafte i povećanje cena benzina u SAD, što bi moglo da naškodi Bajdenovoj kampanji za reizbor. Zbog toga nisu ni potpisali predlog Trezora.

Debata oko novih načina da se Rusija kazni, prema pisanju "Njujork tajmsa" odražava tenzije koja su oduvek bile u srži novih pokušaja administracije da ograniči prodaju ruske nafte: Kako oslabiti moskovsku ratnu mašinu bez političke reakcije američkih vozača koji itekako zavise od ruske nafte.

Ovaj spor jedan je od malobrojnih pitanja oko kojih se administracija ne slaže kad je reč o inflaciji i ukrajinskoj politici. Sukobljeni su zvaničnici Trezora sa Nacionalnim ekonomskim savetom Bele kuće.

Za sada, prema rečima više ljudi koji su upućeni, predložene mere su samo na razmatranju i "nisu neizbežne".

image