Svet

Koga se danas plaše francuski Jevreji? Desnice više ne

Istaknuti pripadnici jevrejske zajednice iz Francuske strahuju da bi pobeda levice mogla biti incijator za novi porast antisemitizmaa
Koga se danas plaše francuski Jevreji? Desnice više ne© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Francuski Jevreji strahuju da za njih u toj zemlji "nema budućnosti". Razlog za njihovu bojazan nisu bile dobre predizborne prognoze za desničare, već upravo suprotno - užasnutost se pojavila tek kada je iznenada na parlamentarnim izborima pobedila levica.

Ovaj iznenadni trijumf, naime, izazvao je zabrinutost da će antisemitizam, koji je i inače u porastu, pod takvom vlašću i dalje rasti.

Rabin Sinagoge de la Viktor Moše Sebag, rekao je za "Tajms of Izrael" da "izgleda da u Francuskoj nema budućnosti za Jevreje" i savetovao mlade Jevreje iz te zemlje da odu u Izrael.

"Ljudi mojih godina, koji imaju 50, 60 godina, napravili su svoj život ovde i plaše se za budućnost naše dece", rekao je on.

Francusko-jevrejski filozof , poznati "ratni turista" Bernar-Anri Levi rekao je da pobeda koju je levica zabeležila označava porast "novog antisemitizma".

"Levicu je ponovo kidnapovao zloglasni Melenšon. Jezik rzdvajanja. Na usnama mržnja prema republici. Oko njega su neke inkarnacije novog antisemitizma. Trenutak je jeziv. Nastavite da se borite protiv ovih ljudi", napisao je on na mreži Iks.

Lider krajnje levice Žan-Luk Melanšon ranije je francuske Jevreje nazvao "arogantnom manjinom koja drži predavanja ostalima", a kako izraelski mediji pišu, u jednom ranijem govoru slavio je "antiizraelske demonstranate nekoliko dana nakon što su neki od njih su upali u sinagogu", i osudio samo francuske Jevreje koji su učestvovali na demonstracijama da pokažu solidarnost sa Izraelom.

"Melenšonova pobeda je užasan signal nekažnjivosti upućen antijevrejskim islamo-fašistima", napisao je francusko-jevrejski novinar Johan Tajb na Iksu.

Slično kao u Sjedinjenim Državama i drugim delovima Zapada, Francuska je zabeležila porast antisemitizma od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Kako su mediji ranije izvestili, "jevrejska zajednica u Francuskoj ostala je užasnuta" jer je dvanaestogodišnja devojčica u Kurbevou upravo zbog antisemitizma preživela grupno silovanje.

image