Svet

Predstavnički dom SAD: Jevreji nisu ubili Isusa

Proširena definicija antisemitizma našla se u najnovijem američkom zakonu
Predstavnički dom SAD: Jevreji nisu ubili IsusaGetty © Robert Gauthier / Contributor

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon koji ima za cilj borbu protiv antisemitizma na američkim univerzitetima usred nastavka studentskih protesta zbog izraelske vojne operacije u Gazi.

Zakon o svesti o antisemitizmu usvojen je sa 320 glasova za i 91 protiv, a među onima koji se protive zakonu su bili 21 republikanac i 70 demokrata.

Predlog zakona zahteva da Ministarstvo obrazovanja SAD usvoji široku definiciju antisemitizma koju koristi Međunarodna alijansa za sećanje na holokaust (IHRA), koja opisuje taj fenomen kao "određenu percepciju Jevreja, koja se može izraziti kao mržnja prema Jevrejima".

Takođe sadrži listu "savremenih primera antisemitizma", koje su korisnici društvenih medija podelili na mreži, a među njima se našla i republikanska predstavnica Mardžori Tejlor Grin.

Među primerima mržnje prema Jevrejima koji se pominju u dokumentu je "korišćenje simbola i slika povezanih sa klasičnim antisemitizmom (npr. tvrdnje da su Jevreji ubili Isusa ili krvna kleveta) za karakterizaciju Izraela ili Izraelaca".

Mardžori Tejlor Grin bila je među poslanicima koji su glasali protiv zakona. "Antisemitizam je pogrešan", navela je ona ali je dodala da neće podržati zakon koji "može da osudi hrišćane za antisemitizam zato što su verovali u Jevanđelje koje kaže da je Isus predat Irodu da ga Jevreji razapnu".

Druge antisemitske akcije koje se pominju u nacrtu uključuju "optuživanje jevrejskih građana da su lojalniji Izraelu... nego interesima svojih nacija", iznošenje tvrdnji "o svetskoj jevrejskoj zaveri i/ili da Jevreji kontrolišu medije, ekonomiju, vladu", kao i "poređenje savremene izraelske politike sa politikom nacista".

Od sredine aprila, studenti protestuju na više od 40 univerziteta širom SAD, zahtevajući zaustavljanje nasilja u Gazi i prekid podrške Vašingtona Izraelu.

Demonstracije su u početku bile mirne, ali su izbili sukobi na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, UCLA i drugim fakultetima gde je policija ušla da rastera skupove. Stotine su uhapšene usred nemira.

image