Svet

Francuska levica želi da vlada sama: Ostaćemo verni svojim principima

Melašon odbacuje koaliciju sa strankama izvan NFP-a
Francuska levica želi da vlada sama: Ostaćemo verni svojim principima© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Francuska levičarska koalicija Novi narodni front (NFP), koja je pobedila na parlamentarnim izborima u Francuskoj, namerava da preuzme vlast i u potpunosti sprovede svoj politički program, dok centristi podsećaju levi blok da nema većinu za formiranje većine u skupštini.

Kako navodi Rojters, Lideri NFP-a sastali su se iza zatvorenih vrata nekoliko puta otkako je objavljeno da su trijumfovali na izborima, a radi postizanja dogovora o kandidatu za premijera, ali i tome kakao da preuzmu vlast bez većine.

Lider najjače koalicione stranke Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšon zastupa tezu da bi njihova vlada morala da ispuni predizborna obećanja, što uključuje podizanje minimalne zarade, snižavanje starosne granice za odlazak u penziju i ograničavanje cena goriva, struje i nekih osnovnih namirnica.

Politički program "ne može biti isečen na komade", rekao je na televiziji TF1, odbacujući ideju o koaliciji sa strankama izvan NFP-a.

"Ova zemlja pati od lažljivih lidera koji jedno obećavaju, a drugo rade", rekao je Melenšon, tvrdeći da je to razlog zašto NFP treba da ostane veran svojim principima.

Međutim, centristi su istakli da je NFP-u isuviše nedostajala većina da bi vladala bez podrške sopstvenog parlamentarnog bloka. Oni su implicirali da bi NFP trebalo da se raspadne kako bi njegovi umereniji elementi mogli da formiraju širu koaliciju partija levog centra, ekologa, centara i partija desnog centra.

image