Svet

Nova bura u Istočnom kineskom moru: Zašto se Japanci plaše kineske bove

Kineska bova pronađena je prošle nedelje u blizini Okinotorišime, malog koralnog ostrva za koji Japan smatra da se nalazi u njegovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni
Nova bura u Istočnom kineskom moru: Zašto se Japanci plaše kineske bovewww.globallookpress.com © Zhang Jiansong/Xinhua

Posle kineskih "sumnjivih špijunskih" balona, koji su zabrinuli SAD i Veliku Britaniju, izgleda da su Kinezi otišli korak dalje, te su sada prešli na kopno, tačnije na more, pa je tako kineska bova pronađena prošle nedelje u blizini Okinotorišime, malog koralnog ostrva za koji Japan smatra da se nalazi u njegovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši izjavio je da je japanska vlada zabrinuta zbog kineske bove pronađene u spornim vodama i da traži odgovore s kojim ciljem je ona tu postavljena.

Međutim, Kina veruje da ovaj koralni greben ne ispunjava definiciju UN o ostrvu koje je dovoljno veliko za život ljudi, što znači da Japan nema pravo da polaže pravo na 400.000 kvadratnih kilometara okeana koji ga okružuje.

"Žalimo što je postavljena bova bez davanja detalja o svojoj nameri", naglasio je Hajaši i dodao da je Japan zatražio od Kine objašnjenja o svim detaljima, ciljevima i svrhama te akcije.

Kina je odgovorila da "ta bova posmatra cunamije".

Međutim, japanske vlasti naglašavaju da bi takva aktivnost mogla da "povredi" njihova prava.

Iako je reč o kineskom uređaju za posmatranje vremena, stručnjaci upozoravaju da bi mogao imati i druge mogućnosti praćenja.

Što se tiče spora između azijskih nacija, stručnjaci ukazuju da isključiva ekonomska zona nije suverena teritorija neke zemlje, već područje pored njene obale gde ona uživa isključiva prava za obavljanje privrednih aktivnosti.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Templ Džejms Braun objašnjava da i drugi mogu da uđu u te vode i da, prema nekim tumačenjima, druge zemlje mogu čak da izvode vojne manevre u tim vodama.

Štaviše, Braun kaže da je za Kinu postavljanje bove način da se kaže da, "iako Japan tvrdi da su te vode njihova ekskluzivna ekonomska zona, Kina ima pravo da sprovodi naučna istraživanja".

Profesor politike i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Vaseda u Tokiju Tošimitsu Šigemura navodi da je Japan veoma ljut što je bova postavljena, a da Kina nije čak ni rekla Tokiju, ali da Japan ne može mnogo da uradi osim da podnese diplomatsku žalbu jer, prema međunarodnom pravu, ono što su Kinezi uradili nije nezakonito.

image