Svet

Bogati donatori sa Volstrita žele da Bajden odustane od trke za predsednika

Kako tvrde analitičari iz Vašingtona, naredni dani su kritični za Bajdenovu kandidaturu
Bogati donatori sa Volstrita žele da Bajden odustane od trke za predsednikaGetty © Justin Sullivan

Do sada je devetoro članova Predstavničkog doma pozvalo Džozefa Bajdena da se povuče iz predsedničke trke, a poslanički klub Demokratske stranke bi trebalo da se sastane u utorak, što bi moglo da dramatično poveća broj onih koji traže njegovo povlačenje, prenosi "Blumberg".

Kako je saopštio jedan neimenovani direktor sa Volstrita, preovlađujući stav u krugovima na Menhetnu ostao je nepromenjen posle Bajdenovog fijaska u debati sa Donaldom Trampom. Međutim, Bajden odbija da se povuče i nastoji da utiša neslaganje unutar stranke.  

Bogatim bankarima je jasno da ne postoji način da se promena dogodi sama od sebe. Bajdenova izborna kampanja je do sada prikupila oko 240 miliona dolara, ali Tramp je nedavno uspeo da nadmaši Bajdena, i sada raspolaže sa 285 miliona dolara.

Jedan od anonimnih izvršnih direktora sa Volstrita rekao je da ima previše glasača koji brinu o Bajdenovim godinama.

Milijarder Bil Ekman nije oklevao da na društvenoj platformi Iks javno iznese svoj stav: "Ukoliko se Bajdenovo zdravstveno stanje ozbiljno ne pogorša, on će, očigledno, ostati kandidat. Međutim, ako moram da biram između Bajdena i Trampa, glasaću za Trampa."

Bajden je u ponedeljak poslao pismo uticajnoj grupi bankara, u kome tvrdi da je "čvrsto rešen da ostane u izbornoj trci i da će pobediti Trampa".

"Nije me briga šta misle milioneri", rekao je u ponedeljak Bajden na televiziji En-Bi-Si, pa je dodao: "Želim njihovu podršku, ali to nije razlog zbog koga se kandidujem."

Ipak, kampanji je neophodan novac bogatih. Donacije za Bajdenovu kampanju su se tokom poslednjih dana značajno smanjile, a pojedini finansijeri otvoreno tvrde da neće davati priloge ukoliko se Bajden ne povuče.

"Poznajem mnogo donatora koji ne žele da daju novac na Bajdenovu kampanju", izjavio je Vin Rajan, dugogodišnji donator Demokratske stranke.

Rajan je dodao da mnogi na Volstritu sada žele da podrže mlađeg kandidata.

Profesorka sa Univerziteta Džordžtaun Roza Bruks i investitor Ted Dintersmit skovali su plan za "blic predizbore", koji bi uključivali poznate ličnosti, poput Opre Vinfri ili Tejlor Svift, na kojima bi birači dobili priliku da se pre izbora upoznaju sa kandidatima.

Međutim, malo je verovatno da će se ovaj plan ostvariti, zaključuje "Blumberg".

"Nadamo se pomoći od Boga", tvrdi se u ovom predlogu, aludirajući na reči samog Bajdena, koji je rekao da će se povući samo ako mu to kaže Bog. "Ali Bog pomaže onima koji pomažu sebi", dodaje se, "a mi moramo da delujemo odmah".

image